szobakerékpáros edzés kedvező élettani hatásai

A futás és a kerékpározás napjaink legnépszerűbb kardióedzés-formái. Azonban ha az időjárás-és az utak viszontagságaitól függetlenül szeretnénk hódolni ezeknek a sportoknak, nem árt, ha beszerzünk magunknak egy futópadot vagy egy szobakerékpárt. Bár a szobabicikli a 90-es években vált közismertté, népszerűsége azóta is töretlen. A szobakerékpárok sikerét azok a kedvező élettani hatások alapozták meg, amelyek használatához kapcsolódnak. Nézzük, melyek ezek!

1. Kondíciójavítás szobabiciklivel

Kezdetnek az ideális séma nagyjából háromnegyed, egy órás tréning szobabiciklin, heti háromszor. Ne feledjük el a bemelegítést és a zárónyújtásokat se. Kezdetben mérsékelt tempóval kezdjünk. 4-6 hét alatt javul majd a kondíciónk olyannyira, hogy magunktól gyorsabb sebességre váltunk majd.

precor szobakerékpár

Precor 846 szobakerékpár

Mit tegyünk hogy testünk ne szokja meg az egyoldalú terhelést?

Egyoldalú terhelés akkor keletkezik, amikor rendszeresen ugyanolyan edzéseket végzünk ugyanolyan intenzitással. A terhelés és a tempó azonban nem növelhető végtelenségig. Ezért a szobakerékpáros edzés mellé mást is végezzünk. Ez lehet akár futás, ellipszis tréneren, kézi kerékpáron vagy crossoveren való edzés, amelyekkel más izmokat is bekapcsolunk.

használt ellipszis tréner, elliptika

Technogym Excite wave /korcsolyázógép

2. Időskori edzéshez is alkalmas

A szobabiciklizés olyan kímélő mozgási lehetőség, amit egészen idős korig, napi rendszerességgel lehet folytatni. A Technogym szobakerékpárok orvosilag teszteltek, kényelmes, megbízható edzést biztosítanak időskorban. Könnyű használata lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt megkedveljük. Kiváltképp azoknak javallott, akik kényelmes kardiovaszkuláris edzést szeretnének végezni. Az öntött bőr ülés kényelmes edzést biztosít, a hajszálerek nem záródnak el hosszabb ideig tartó kerékpározás alatt sem, így nem zsibbad el a láb. Ízületvédő, rehabilitációs célokra is kiválóan alkalmas. Olvass további tippeket az időskori kardióedzésről ITT

idős férfi szobakerékpározik

A szobabiciklizés olyan kímélő mozgási lehetőség, amit egészen idős korig, napi rendszerességgel lehet folytatni.

A szobabiciklis edzés legfőbb előnyei:

  • Támogatja a szívet és a vérkeringést
  • Gyorsítja az anyagcserét, egyben zsírégető hatású
  • Növeli a tüdő kapacitását
  • Erősíti és formálja a lábakat
  • Kíméli az ízületeket, így nagyobb túlsúllyal rendelkezők is biztonsággal használhatják
kardió edzés

Egy óra tekerés után szervezetünkben különböző, úgynevezett „boldogsághormonok” szabadulnak fel

3. Fogyás szobabiciklivel

Tekerni mindenki tud. Azonban, hogy ennek eredménye is legyen érdemes egy edzéstervet felállítanod magadnak. Az első lépés a hatékonyság felé az intenzitás fokozása. Egy professzionális Life Fitness vagy a Technogym szobakerékpár komoly segítséged lehet ebben. Előre beállított edzésprogramok, nehézségi szintek, manuálisan állítható sebesség illetve ellenállás teszi változatossá szobakerékpáros edzésed. A lényeg, hogy a pulzus magasan maradjon – átlagosan 120-140 között -, ugyanis az edzés során a szervezet ilyenkor nyúl a zsírraktárakhoz. Ezt könnyedén ellenőrizheted a Technogym markolatérzékelőkkel ellátott pulzusmérős szobakerékpárján.

Ha igazán hatékony és komoly zsírégető edzésre vágysz próbáld ki a spinning kerékpárt!

Life Fitness Lifecycle GX spinning kerékpár

További tippek a fogyáshoz:
– Tekerés közben pótold az izzadással elveszett ásványi anyagokat – igyál sok ásványvizet.
Figyelj az étkezésedre! Kerüld a finomított cukrok, állati eredetű zsírok nagy mennyiségű fogyasztását! Fogyassz minél több zöldséget és fehérjét!

Megfelelő ételek futópad, szobabicikli, taposógép és elliptkus tréner használatához

4. Ízületkímélő mozgás

A szobakerékpárok ízületkímélő tulajdonságaik miatt, megfelelő kezelés mellett kiegészítő terápiás eszköz lehet ízületi betegségekben szenvedők számára. A tekerés révén a térd és boka ízületek tornásztatása kifejezetten jó fizioterápiás megoldás lehet, ha az orvossal, illetve gyógytornásszal egyeztetett módon és ütemezéssel végezzük. Emellett fontos még a fokozatosság. Ha térd- vagy boka ízületi betegségben szenvedünk és nyeregbe szállunk, először csak 5-10 percig tekerjünk alacsony ellenálláson, és csak lassan emeljük az edzés időtartamát. Soha ne erőltessük meg magunkat, ha fájdalmat érzünk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot.

Tudtad?

A cukorbetegség szorosan összefügg az elhízással. Ezért a fogyás segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. A szobakerékpárok nagy kalóriaégetők és segítenek a fogyásban. További érdekességeket olvashatsz a rendszeres testmozgás szerepéről a cukorbetegségben ITT

technogym használt ülő szobakerékpár

Technogym Excite 700 ülő szobakerékpár

5. Biciklizés, mint szívbarát tevékenység

A biciklizés bizonyítottan szívbarát tevékenység, erősíti a szívizmokat is, azaz a szobakerékpáron kardió edzést is végezhetünk. A „kardió tekerés” nem sokban különbözik a többitől, azonban itt nem a „sebesség”, azaz a kalóriaégető tekerési tempó a cél. A hatékony „szívedzés” lényege, hogy fokozatosan dolgoztassuk a szívizmokat. A kardió edzést hetente 3-4 alkalommal érdemes elvégezni, úgy, hogy folyamatos, mérsékelt tekerés mellett a maximális pulzusszám 60-70%-os tartományában tartjuk szívünket. A rendszeres mozgásra először a szív-érrendszer alkalmazkodik, amelynek hatására nyugalmi pulzusszám csökkenés alakul ki. A szív munkája, pumpafunkciója javul, több vért tud egy összehúzódással a keringésbe küldeni. Ugyanakkor a szív vérellátása is nő, így a friss oxigéndús vér hatékonyabban tudja elérni a szív minden egyes sejtjét. Mindezek miatt a rendszeres mozgás a szívegészségnek egyik fontos eleme. (Forrás: https://beresmozgas.hu/)

szobakerékpáros edzés idős korban

A szobakerékpáros edzés, mint “szívbarát” sport. A hatékony „szívedzés” lényege, hogy fokozatosan dolgoztassuk a szívizmokat.

A szobakerékpáros edzés kedvező élettani hatásain túl egy óra kerekezés után szervezetünk különböző, úgynevezett „boldogsághormonok” felszabadításával jutalmaz meg minket. Az endorfin és a szerotonin igazi hangulatfelelősök, általuk oldódik a stressz, a szorongás, tehát a sikeres edzés egyfajta eufória érzéssel ajándékozhat meg minket.

Ha már csak azon gondolkodsz ülő vagy háttámlás szobakerékpárt válassz, segítünk dönteni >>

Tetszik? Oszd meg!