kardióedzés idős korban

A sport, a rendszeres testmozgás a kardióedzés nem csak fiatal korban fontos. Bár az idősebb korosztály számára többnyire nem az az elsődleges cél, hogy tökéletes alakjuk legyen, hanem az egészségük megőrzése. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás. Viszont tény és való, hogy ebben a korban már különösen fontos jól megválasztani az edzéstípust, elkerülve ezzel a sérülésveszély kockázatát. Nézzük melyek lehetnek megfelelőek!

Már 40 éves kor felett érdemes a rendszeres fizikai aktivitásra figyelmet fordítanunk, az izomtömeg ugyanis nagyjából ilyentájt kezd leépülni. Egyre gyakrabban alakulnak ki szív-érrendszeri és keringési problémák, illetve csontjaink is gyengülnek. A megfelelő körültekintéssel kiválasztott testmozgás még a meglévő betegséget is kordában tartja. Ha az orvos nem tiltja a testedzést, nyugodtan végezhetnek kardio jellegű tevékenységeket, amelyek felgyorsítják a vérkeringést, növelik a pulzusszámot.

Azt már korábban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitással és a megfelelő táplálkozással tovább élhetünk egészségesen. 

Azt már korábban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitással és a megfelelő táplálkozással tovább élhetünk egészségesen.

Hogyan érdemes elkezdeni az időskori edzést?

Kezdetben a kíméletes, kardiótípusú aerob mozgásformák, mint a gyaloglás vagy sétálás futópadon, az úszás, a szobakerékpározás ajánlott a 60 éves kor feletti korosztály számára. Az időskori testmozgás fontos alapszabálya a fokozatosság, az egyszerűség, az ellenőrizhetőség megléte, betartása és az olyan terjedelem, amennyit önkínzás nélkül, jókedvűen képes teljesíteni, de azt rendszeresen. Az edzés időtartama kezdetben 15-20 perc, mely fokozatosan 30-40 percesre emelhető. Gyakorisága kezdetben heti 2-3, mely később bővíthető.

szobakerékpározás idősebb korban használt szobabiciklin

Szobakerékpározás 60  felett használt szobabiciklin

A Technogym szobakerékpárok orvosilag teszteltek, kényelmes, megbízható edzést biztosítanak időskorban. Könnyű használata lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt megkedveljük. Kiváltképp azoknak javallott, akik kényelmes kardiovaszkuláris edzést szeretnének végezni. Az öntött bőr ülés kényelmes edzést biztosít, a hajszálerek nem záródnak el hosszabb ideig tartó kerékpározás alatt sem, így nem zsibbad el a láb. Ízületvédő, rehabilitációs célokra is kiválóan alkalmas.

technogym hasznalt háttámlás szobakerékpár

Technogym használt háttámlás szobakerékpár

Európának komoly demográfiai kihívással kell szembenéznie: a 65 éven felüli emberek száma megkétszereződik az elkövetkező 50 évben, óriási nyomást gyakorolva az európai egészségügyi és szociális biztonsági rendszerekre. A betegségmegelőzés és az egészség előmozdítása a testmozgás révén elősegítheti az európai idősebb generációk függetlenségét és a lehető legtöbb ideig fenntarthatja a jó életminőséget.

aktív időskori edzés technogym használt kardiógépekkel

Aktív időskori edzés Technogym kardiógépekkel

A Technogym cég együttműködik az Aktív Európa kezdeményezéssel a PAHA projekt (Fizikai aktivitás és egészség az öregedésben) befejezése érdekében – elősegítve a fizikai aktivitást és az egészséget az időskorban. Az Aktív Európa egy olyan európai szervezet, amely elősegíti az európai polgárok fizikai aktivitását. Az 55–65 év közötti felnőttekkel folytatott, az időskorúak felügyelt és strukturált programján alapuló külön tanulmány révén a PAHA projekt a jelenleg inaktív embereket szándékozik rendszeres testmozgásra ösztönözni.

A Technogym orvosilag tesztelt biztonságos kardióépeket gyárt

A Technogym orvosilag tesztelt biztonságos kardióépeket gyárt

Milyen edzés ajánlott idősebb korban?

Többnyire a kardióedzés ajánlott, de kutatások szerint a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Különösen érdemes nagy hangsúlyt fektetni a mélyizmokra és a hátizmokra, melyek a helyes testtartást biztosítják. Ezáltal erősítik a csontokat, megelőzik a derékfájást, és csökkentik az időskori eleséseket előidéző mozgáskoordinációs problémákat.

Erősítő edzés időskorban Technogym gépekkel

Erősítő edzés idős korban Technogym gépekkel

Az idősebb korosztály kedvenc felsőtest erősítő gépe a Technogym Excite Top, más néven kézi kerékpár.

Rendszeres használata javítja a vérkeringést és a sejtek oxigén ellátottságát. Ülve és állva is használható. Az ülés eltávolítható, hogy megkönnyítse a teljes hozzáférést a mozgássérültek számára. A felsőtest forgató edzése a kondíciót, izomerőt, állóképességet, valamint a külsőt egyaránt fejleszti. Úszás helyett is jó alternatíva a kézi kerékpár, hiszen maguk a gyorsúszók is edzenek ezen a kardiógépen.

 

időskori vállerősítő edzés

Időskori vállerősítő edzés a Technogym Excite Top segítségével

Az idősek számára ajánlott még az elliptikus tréner használata, melynek üteme a kornak és a teljesítőképesség állapotának megfelelően szabályozható. Végezhetők ezek szakaszos végrehajtással, de lényeges, hogy a terhelés és a pihenéses szakaszok időtartamát mindig az egyénre szabjuk.

Az elliptikus futógépek nagy előnye, hogy az összes fontosabb izomcsoportot átmozgatják. 

Technogym használt elliptika

Technogym használt elliptika

Kattints a további használt kardiógépekért >>

Tetszik? Oszd meg!