rendszeres testmozgás szerepe cukorbetegeknél

A cukorproblémákkal küzdők esetében is ajánlott a rendszeres testmozgás, hiszen a sportolás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállítására és fenntartására. Továbbá szerepet játszik a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is. A testmozgás csökkenti a vércukorszintet, hiszen energiafelhasználással jár. Viszont figyelembe kell venni, hogy a túlságosan megerőltető edzés vagy a hosszan tartó fizikai igénybevétel alacsony vércukorszint kialakulására hajlamosít, mely állapot további balesetek kialakulásának lehetőségét idézheti elő, hiszen megszédülésről, ájulásveszélyről, esésveszélyről lehet szó. Vajon milyen mozgásformák ajánlottak cukorbetegeknek?

Az elliptikus tréner segítségével végzett kardioedzésnek számtalan pozitív hatása van

Az elliptikus tréner segítségével végzett kardioedzésnek számtalan pozitív hatása van

Nagy tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. A cukorbetegek számára pedig fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. A rendszeres (napi szintű) kardióedzés kitűnő választás a betegek körében. Akár már napi egy alkalommal végzett lassú intenzitású séta a futógépen, vagy tekerés a szobakerékpáron jó hatással tud lenni a cukoranyagcserére.

cukorbetegség szobabicikli edzés

Diéta alapok

A már kialakult cukorbetegség esetében a kezelés alapja a megfelelő étrend és a rendszeres, személyre szabott mozgás. A sport és a táplálkozás célja kiegyensúlyozni, ideális szinten tartani a vércukorszintet, megfelelő szénhidrát-bevitellel javítani a szervezet működésén, de az edzéssel a vércukorszint kóros csökkenése, a hipoglikémia, és a növekedése is megakadályozható.

cukorbetegség egészséges táplálkozás

A betegséggel küzdőknek általában napi 4-5-szöri étkezés javasolt. A napi többszöri étkezés az egyik biztosítéka a testsúly sikeres csökkentésének és a súlygyarapodás megelőzésének. Figyelniük kell a szénhidrát-bevitelre, minden étkezésnek megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot kell tartalmaznia.Továbbá kerülni kell minden vércukrot gyorsan emelő élelmiszert és italt.

A családban előforduló cukorbetegség esetén már a megelőzésre is érdemes figyelmet fordítani. Ha már a betegség kialakulása előtt is rendszeresen végzünk kardióedzést és odafigyelünk a táplálkozásunkra sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

A kardióedzés sok szempontból is jótékony hatással van szervezetünkre

Nem csak a fogyás szempontjából fontos, erősíti a szívet és a keringési rendszert, ami alapvető fontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Jó hatással van keringési rendszerünkre, a légzésünkre, a tüdőkapacitásunkra. Az intenzív kardió edzések jelentős izzadással is járnak, ami még hatékonyabbá teszi a méregtelenítést és tisztítja bőrünk pórusait.

Kardióedzésnek tekinthető egy hosszan tartó, egyenletes, de nem túl megterhelő mozgás mint amilyen például a kocogás, a futás vagy a kerékpározás, illetve olyan intenzív, nagy igénybevételt jelentő sportokkal, mint amilyen az aerobic, a zumba vagy éppen a gyors tempójú úszás. Mindkét edzésforma a pulzusszámot növelő kardió edzés és mindkettőnek számos jótékony hatása van. A két mozgást akár kombinálni is lehet, a kettő nem zárja ki egymást.

Kíméletes edzésterv futópadra

Cukorbetegség esetén érdemes beiktatni a napi szintű testmozgást. Ezt legegyszerűbben egy otthoni futópadon vagy más otthoni kardiógépen tehetjük meg, ahol bármikor rendelkezésünkre áll az adott sporteszköz. A professzionális kardiógépeken mi magunk állíthatjuk be az edzés hosszát és intenzitását. A cél az, hogy már első alkalommal is legalább 20 percig tudjuk végezni az adott mozgásformát. Érdemes a főétkezések után beiktatni az edzést, ez kifejezetten jó hatással van a vércukorszint csökkenésére. Futópadon kezdetnek egy lassú séta, esetleg kis emelkedővel nehezítve tökéletes választás.

life fitness használt futópad edzés

A már kialakult cukorbetegséggel sajnos meg kell tanulnunk együtt élni, azonban a diéta betartásával és rendszeres testmozgással sokat tehetünk az egészségi állapotunk javítása érdekében.

Válassz a Használt kondigépek kardiógépei közül rendszeres otthoni edzésedhez eszközt >>

Technogym Excite 700 wave

Technogym Excite 700 wave

Technogym Excite 700 taposó

Technogym Excite 700 taposó

 

Tetszik? Oszd meg!