hogyan hat a mozgás a szív és érrendszerre

A magas vérnyomásos betegek sokszor azért tartanak a mozgástól, sportolástól, mert attól félnek, hogy még jobban megugrik a vérnyomásuk és ezzel kárt okozhatnak maguknak. Azonban ez így nem teljesen igaz. Valóban vannak kerülendő mozgásformák, de jól felépített mozgás- és életmód programmal a vérnyomás természetes módon is csökkenthető, viszont csak szigorú szakorvosi felügyelet mellett! Nézzük hogyan hat a mozgás a szív-és érrendszerre?

Általánosságban tudjuk, hogy a mozgás rendkívül jól hat az egészségünkre. 

magas vérnyomás kardióedzés

Edzettségi állapotunk nem más, mint a szervezet alkalmazkodóképessége a fizikai terheléshez.

Mit figyelhetünk meg kardióedzés közben?

Biciklizés, mint szívbarát tevékenység

A biciklizés bizonyítottan szívbarát tevékenység, erősíti a szívizmokat is, azaz a szobakerékpáron kardió edzést is végezhetünk. A „kardió tekerés” nem sokban különbözik a többitől, azonban itt nem a „sebesség”, azaz a kalóriaégető tekerési tempó a cél. A hatékony „szívedzés” lényege, hogy fokozatosan dolgoztassuk a szívizmokat. A kardió edzést hetente 3-4 alkalommal érdemes elvégezni, úgy, hogy folyamatos, mérsékelt tekerés mellett a maximális pulzusszám 60-70%-os tartományában tartjuk szívünket. A rendszeres mozgásra először a szív-érrendszer alkalmazkodik, amelynek hatására nyugalmi pulzusszám csökkenés alakul ki. A szív munkája, pumpafunkciója javul, több vért tud egy összehúzódással a keringésbe küldeni. Ugyanakkor a szív vérellátása is nő, így a friss oxigéndús vér hatékonyabban tudja elérni a szív minden egyes sejtjét. Mindezek miatt a rendszeres mozgás a szívegészségnek egyik fontos eleme. (Forrás: https://beresmozgas.hu/)

Ismerd meg a Precor háttámlás szobakerékpárt!

Precor háttámlás szobakerékpár

Precor háttámlás szobakerékpár

Futópados edzés személyre szabva

A futás az egyik legnépszerűbb mozgásfajta. Nem feltétlenül kell maratoni távokat és sprinteket lefutni egy futópadon. A professzionális Life Fitness, Technogym és Precor futópadokon saját edzettségi szintednek és állóképességednek megfelelően állíthatod be az edzés időtartamát sebességét és egyéb célokat. A futópadok fontos része a Flex Deck rezgéscsillapító rendszer, amely csökkenti a terhelést, így kímélve az ízületeket és a térdet.

Life Fitness használt futópad

Life Fitness 95 Ti használt futópad

Hogyan hat a mozgás a szív-és érrendszerre?

  • Javítja a szívizom vérellátását

Nyilvánvaló, hogy jobb vérellátás mellett a szív hatékonyabban képes ellátni a pumpafunkcióját, jobb lesz a vérkeringés.

  • Növekszik a kollaterálisok száma

A kollaterálisok valóságos hajszálerek, melyek összekötik a nagyobb átmérőjű ereket, és ha valamelyik nagy érben a vérkeringés megszűnik, a kísérő erek kitágulnak, és bizonyos mértékben átveszik az elzáródott ér vérellátását. A kollaterális érrendszer mértéke nagyrészt veleszületett tulajdonság, de rendszeres mozgással fejleszthető.

  • Fokozódik a szívizom perfúziója

Mozgás hatására csökken a szívizom terhelésre fellépő oxigénigénye, ezért alacsonyabbá válik a szívfrekvencia és további előnyös hatásokon túl csökken a szisztolés és diasztolés vérnyomás is. Amennyiben mégis bekövetkezik az érelzáródás, az edzett szív-érrendszer elősegíti a vérrög feloldására alkalmazott gyógyszerek hatásos működését.

  • Csökken az elhízás veszélye, fokozódik az inzulinérzékenység

Ezek a pozitívumok közvetve mind hozzájárulnak a normál vérnyomás és az egészségesebb szív-érrendszer fenntartásához

Precor elliptika

Precor elliptikus sétáló

Mennyi aerob edzés ajánlott magas vérnyomással küzdő betegeknek?

 

Tetszik? Oszd meg!