az elliptikus trénerek legkiemelkedőbb előnyei

A legnépszerűbb kardióvaszkuláris gépek a hölgyek körében a taposógép és az elliptikus tréner. Ha belépünk az edzőterembe, ezek a gépek szinte mindig foglaltak. Mindkettő kiváló kalóriaégető és hatékonyan formálja az alsótest izmait. Az ellipszis trénernek azonban még számos előnye van ezen kívül. Nézzük az elliptikus tréner legkiemelkedőbb előnyeit!

Miért jó az elliptikus tréner?

Az edzés pozitív hatással van a vérnyomásra, vérkeringésre, növeli a tüdő vitális kapacitását és zsírt éget. Az elliptikus tréneren történő edzés során a lábak ellipszis alakú pályán mozognak. Az elliptikus tréneren történő edzés helyettesítheti a klasszikus futópad, szobakerékpár és taposógép használatát, emellett sokkal kíméletesebb térdízületekkel szemben.

Csontritkulásban szenvedőknek épp hogy nem előny, hogy kiiktatjuk a becsapódást, hiszen a csontsűrűség növeléséhez a csontokra ható erőre van szükség!

Precor elliptika

Precor elliptika

Az elliptikus tréner legkiemelkedőbb előnyei

  • Elsősorban, mint minden kardiógép remek kardiovaszkuláris állóképesség-fejlesztő eszköz
  • A lábak nem csapódnak le, mint például a futógépen, így kíméletesebb az ízületekkel
  • A legtöbb kardiogéppel ellentétben ezen nem csupán az alsó végtagot tudjuk megdolgoztatni, hanem a karokat és a vállakat is
  • Számos modell a stabilizáló izmok edzésére is jobban alkalmas; főleg, ha nagyobb dőlésszöggel kialakított géppel edzünk
  • Széleskörűen felhasználható. A változatos intenzitásbeállításokat köszönhetően az egészen könnyed rehabilitációs jellegű terheléstől a komoly, magas pulzustartományokig
  • Azoknak is jó választás, akiknek nem jó a testtudata, a koordinációja, vagy nincs kiforrott ritmusa: a gép felépítéséből adódóan a használat során egységes, harmonikus mozgást végezhetünk
állóképességnövelés elliptikus trénerrel

Állóképesség növelés elliptikus trénerrel

Növeld az állóképességed elliptikus trénerrel!

Az állóképesség fejlesztése alapvetően a megemelkedett pulzus révén érhető el. Az elliptikus tréneren ezt két módon is tudjuk befolyásolni. Elsősorban az állítható ellenállás segítségével – ezt erőnlétünk és céljaink mentén tudjuk szabályozni. Másrészt pedig azzal, hogy mennyire intenzíven dolgoztatjuk a karunkat: ha aktív karmunkát társítunk a láb hajtó munkájához, akkor magasabbra tudjuk tornázni a pulzust, ebben az esetben bátran használhatjuk a mozgó fogantyúkat. Ha alacsonyabban szeretnénk tartani a pulzust, akkor megtehetjük azt, hogy a stabil kapaszkodót vesszük igénybe, így a kar passzív marad.

Technogym használt ellipszis tréner

Technogym használt ellipszis tréner

Hogyan válasszunk helyesen elliptikus trénert?

Fontos szempont, hogy ha egy komoly kardiógépet vásárolunk, akkor fordítsunk különös figyelmet a minőségre és a stabilitásra. Hamar elveheti a kedvünket az edzéstől egy izgő-mozgó, kattogó gép.  Számos kényelmi funkciót is kínálnak már bizonyos modellek, a programozhatóságtól az interaktivitáson keresztül a filmnézésre alkalmas képernyőig. Érdemes reálisan felmérni a valódi igényeinket és a pénztárcánk terhelhetőségét. Bár manapság nagy divat mindent az internetről megvenni, azért vásárlás előtt a konkrét modellt érdemes személyesen kipróbálni. Az edzőtermekben használt Life Fitness, Technogym, Precor márkák már bizonyítottak, hiszen napi több órás igénybevétel esetén is hosszú évekig bírják a strapát. Ügyeljünk arra, hogy nagyobb testsúly esetén az annak megfelelően terhelhető modellt válasszunk. Ha komolyabb pulzuskövetést végzünk, szempont az is, hogy a gép saját pulzusmérése mennyire megbízható, vagy miként lehet összekalibrálni az okosórával, használt pulzusmérővel.

A karunkat is megdolgoztatja

Hogyan használjuk helyesen?

Az elliptikus tréner nagyszerű eszköz, de ha nem figyelünk oda néhány sarkalatos pontra, könnyen ronthatjuk edzésünk hatékonyságát, vagy épp a rossz terhelésből, hanyag tartásból adódóan mozgásszervi problémákat is okozhat.

A megfelelő alaphelyzet mindig a core, azaz az erőközpont beállításával kezdődik. Tartsuk tónusban a hasizmokat, nyújtózzunk felfelé a fejtetővel, tartsuk egyenesen a hátunkat. Igyekezzünk a lapockáinkat a gerinc mellett tartani, távolítani a vállat a fülünktől. Ezt az alapállást akkor is tartsuk, ha nagy erőkifejtéssel dolgozunk: ha ez nem sikerül, akkor vegyünk lejjebb a terhelésből.

Life Fitness használt elliptikus tréner használatban

Life Fitness használt elliptikus tréner használatban

Jó pár árulkodó jele van annak, ha az intenzitást túl erősre vettük az alaphelyzet rovására: görnyed a vállunk, behúzzuk a nyakunkat, kiengedjük hátra a fenekünket, miközben a derekunk homorít. Ezek mind arra figyelmeztetnek, hogy valamit nem jól csinálunk. Különösen figyeljünk ezekre akkor, ha jelentősen megdöntött gépen dolgozunk, hiszen ilyenkor a gerincünk stabilizálóit is nagyobb erőhatás éri.

Ügyeljünk a lábak helyzetére! A lábfejek legyenek szimmetrikusak, a térdízületet semmi esetre se feszítsük ki egyenesre, mindig egy kicsit tartsuk lazán, hogy combunk és lábszárunk izmai dolgozzanak. Igyekezzünk a pedálok taposásakor a sarkakat lenyomni vissza a talptartóra, hogy elkerüljük a lábfej elejének, illetve a lábujjaknak a túlterhelését.

Technogym XT pro elliptikus tréner

Technogym XT pro elliptikus tréner

Nézd meg használt futópad kínálatunkat is!

Tetszik? Oszd meg!