Otthoni rendszeres testmozgás

Már heti 5 alkalommal végzett kb. 30 perces könnyű testmozgás is pozitívan hat az egészségünkre. Találjunk olyan mozgásformát, melyet élvezettel végzünk! A hangsúly mindig a rendszerességen van.

10 bizonyított tény, amiért jó a rendszeres testmozgás

Jót tesz a szívnek

“Már egy kevés testmozgás is javítja a szívet” – mondja Dr. William Kraus, a Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. A testmozgás csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, ami eltömíti az artériákat. Csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulin-érzékenységet, javítja a szívizom működését és a keringést.

Fogyasztó hatású

A rendszeres testmozgás az egészségünk megőrzésén kívül azért is fontos, mert zsírégető hatása lévén megszabadulhatunk a felesleges kilóktól is. Nézd meg korábbi cikkünkben hogyan végezd helyesen a kardioedzést?

A rendszeres testmozgás segíti a fogyást

A rendszeres testmozgás segíti a fogyást

Segít megelőzni a csontritkulást

Az olyan mozgások és gyakorlatok, amelyek a gravitáció ellen hatnak, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás. Használd bátran a szobabiciklit, futópadot, taposógépet, elliptikus trénert és válaszd a neked legjobb mozgásformát! Olvasd el itt, melyik kardiogép mire való.

Csökkenti a magas vérnyomást

Rendszeres fizikai aktivitás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, minden mozgásforma azonos mértékben segít. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az extrém magas vérnyomásban szenvedők csak felügyelettel végezzenek testgyakorlást.

Kiváló stresszoldó

Közismert tény: a testmozgással szabályozható a stressz és a depresszió, mivel átmeneti felüdülést jelent, és fokozza az önbecsülést. A megemelkedett testhőmérséklet csökkenti az izomfeszültséget. Fokozódik a jókedv pl. az endorfin-kiválasztás növekedése, és más hormonok szintjének változása miatt.

A rendszeres sportolás stresszoldó

A rendszeres sportolás stresszoldó

Szerepet játszik a rák megelőzésében

A rákos halálesetek legalább 35 %-a összefüggésbe hozható a túlsúllyal és a testmozgás hiányával. A testmozgás gyorsítja a táplálék áthaladását a bélrendszeren, így csökken a méreganyagok szervezetben töltött ideje. A túlsúlyos emberek szervezete több inzulint termel, ami elősegíti a daganatok növekedését.

Késlelteti az öregedést

A mozgás serkenti a vér áramlását az agyba, így valószínűleg csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét. Fejleszti továbbá a logikát és a memóriát. Lassítja a központi idegrendszer elfajulását, ami lassabb reflexekhez és gyengülő mozgáskoordinációhoz vezethet. Növeli az izmok méretét és erejét, fejleszti a tüdőt.

Erősíti az izmokat és ízületeket

A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt. Ez utóbbinak különös jelentősége van az időskori elesések megelőzésében.

A sport erősíti az izmokat és az ízületeket

A sport erősíti az izmokat és az ízületeket

Javítja az egész test oxigén-és tápanyagellátását

A testedzés során megnő a szervezet oxigénfelhasználása, javul a sejtek tápanyag ellátottsága, és a salakanyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetből.

Erősebb immunrendszer

Azok, aki rendszeresen mozognak, 23 %-kal kevesebbszer betegszenek meg, és ha mégis megfáznak, könnyebben meggyógyulnak.

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!