Az otthoni edzés 10 eredménygyilkos hibája

A tévhitekkel ellentétben az otthoni edzés is lehet hatékony és nagyon szép eredményeket lehet elérni egy kis testmozgással. Sokan azonban olyan alapvető hibákat vétenek, amelyek miatt csak nem akarnak eltűnni azok a plusz kilók, pedig könnyen elkerülhetőek lennének. Ezért gyűjtöttük most össze neked, az otthoni edzés 10 eredménygyilkos hibáját. Ugye te egyiket sem követed el?

1. hiba – a bemelegítés elhanyagolása

Az egyik leggyakoribb hiba, amit sajnos nagyon sokan elkövetnek az otthoni edzések előtt, az a bemelegítés elhanyagolása. Ha ugyanis hideg izomzattal pattansz fel a kondigépekre, az ugyanannyira sérülésveszélyes, mint bármely más sporttevékenység esetében. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor hamarabb elfogy a lendület is, ami sokak kedvét elvette már a mozgástól.

edzés használt futópad

2. hiba – nem megfelelő intenzitással végzett gyakorlatok

A tévhitekkel ellentétben egy fél órás könnyed tekerés vagy egy kis kocogás nem elég a feszes hasfalhoz és a formás combokhoz. A mozgásnak csak akkor látszik meg az eredménye, ha a gyakorlatokat intenzíven, az úgynevezett “zsírégető pulzustartományban” végzed.

3. hiba – a levegő kapkodása edzés alatt

Ahogyan egy erdei kocogás, úgy az otthoni kondigépezés  során is érdemes odafigyelni a megfelelő légzésre. Ennek hiányában ugyanis néhány perc után azt veszed észre, hogy levegő után kapkodsz és kifulladtál. A helyes légzéstechnika könnyedén elsajátítható, az első edzések során például sokat segíthet, ha nyitott ablak és friss levegő mellett sportolsz otthon is. A használt futópad használata anyagilag is megéri.

Technogym használt ellipszis tréner
 

4. hiba – hanyag testtartás sportolás közben

A szabálytalan légzés mellett igen gyakori hiba még a helyes testtartás elhanyagolása. A futópadokon például nagyon sokan szeretnek kapaszkodni, az ilyen apró könnyítéseknek viszont igen komoly hatása lehet a teljesítményre. Amellett, hogy a látványos eredmények is elmaradnak, még a hátad is sajogni fog, ezért minden gyakorlatot célszerű természetes testtartással végezni.

 

5. – a gyakorlatok megszakítása túl sok szünettel

Mivel a szervezet nagyjából fél óra intenzív edzés után kezdi el égetni a kalóriákat, az egyik legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz az, hogy több szünettel is megszakítod az edzést. Hiába tekersz becsülettel háromszor húsz percet egy órás pihenőkkel, az eredmények meg sem közelítik azt szintet, mint amit egy óra folytonos kemény munkával elérhetsz.

A Használt kondigépek kiemelt kardiógép ajánlata:

 

6. hiba – a “levezető körök” elhanyagolása

Bár a sporttevékenység eredményeire nem lesz hatással, mégis óriási hiba egy otthoni edzés után csak úgy lepattanni a kondigépről. Ilyenkor ugyanis a vérnyomás és a pulzus is pillanatok alatt lezuhan, te pedig könnyedén a nappali padlóján találhatod magad szédülve és émelyegve. Mindig iktass be egy kis levezető mozgást, amely során fokozatosan csökkented a tempót.

7. hiba – a nyújtás kihagyása sportolás után

Talán még a bemelegítésnél is többen elhanyagolják az otthoni edzések után ajánlott nyújtást. Hogy ez miért akkora hiba? Azért mert, amikor az izmaidat megdolgoztatod, akkor a felfokozott vérellátás hatására azok megmerevednek, így pedig görcsössé válhatnak. Ezt azonban könnyedén elkerülheted néhány statikus nyújtásgyakorlattal.

8. hiba – az intenzitás növelésének elmulasztása

A motiváció egyik legnagyobb gyilkosa a monotonitás, ezért semmiképpen ne hagyd unalomba fulladni az edzéseket. A mai modern kondigépeken már rengeteg különféle edzésprogram közül válogathatsz.

9. hiba – monoton, unalomba fulladó edzések

Az otthoni edzés akár te magad is könnyedén megszínesítheted néhány gyakolattal, mint például a guggolás, fekvőtámaszozás, felülések és még sokáig folytathatnák a sort. Sőt, az edzések intenzitását is érdemes 6-8 hetente fokozni, hogy az eredmények továbbra is jöjjenek.

10. hiba – a helytelen táplálkozás

Szeretnéd, hogy a rengeteg otthoni mozgás eredményei meglátszódjanak az alakodon és az erőnléteden is? Akkor a rendszeres sportolás mellett figyelj oda a táplálkozásra is. Az edzések előtt két órával már ne egyél, de utána se vidd azonnal túlzásba. Az izmok regenerálódásához érdemes bekapni valamilyen gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani például.

Lendülj formába könnyedén, válassz egy otthoni kondigépet a Használt kondigépek kínálatából most »

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!