edzéstervek otthoni futópados edzéshez

Egy futópad tökéletes választás, ha az otthonodban szeretnéd leadni a felesleges kilókat vagy éppen komolyabb teljesítménynövelésre vágysz. A futás az egyik legjobb állóképességet növelő mozgásfajta. A különböző célok eléréséhez azonban más és más módszerekre lesz szükséged. 5 bevált edzésprogrammal segítünk, hogy hatékonnyá és sikeressé tedd az otthoni futópados edzéseidet.

miért jó a futás

A futással járó állóképesség növekedés nem csak a sport területén előnyös, de a mindennapi életünket is jócskán megkönnyíti.

Miért jó a futás?

A legtöbben a zsírégetés elősegítése érdekében választják ezt a mozgásfajtát. Nem véletlenül, ugyanis egy átlagos szervezet futás közben, több mint 12 kalóriát égethet el percenként. Ez azt jelenti, hogy már egy kényelmesnek mondható 20 perces edzéssel, a jól ismert 500 kcal-ás deficit* felét teljesítettük is. Aznapra már csak a tápanyagbevitelre kell egy kis figyelmet fordítani és meg is duplázhatjuk a kalóriahiányt, ami végül a testsúlyunk csökkenéséhez vezet.

A futás mindezek mellett a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A kardiózás révén a dolgozó izmoknak folyamatosan friss oxigénellátásra van szükségük, ezt a szív, a gyorsabb és erősebb pumpálással valósítja meg, ami ehhez alkalmazkodik, azaz megerősödik, és így a nyugalmi állapotban lévő pulzusszám is csökken. Azzal, hogy a szívnek nem kell akkora mértékben dolgoznia, felére csökkenti a szívroham esélyét, azokkal szemben, akik nem folytatnak aerobik jellegű mozgást. Már napi 5-10 perc, lassú tempójú kocogás is bizonyítottan csökkenti a halálos szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

rendeszeres futópados edzés hatásai

1/ Futópados edzésterv kezdőknek

Ha még soha nem futottál futópadon vagy évek óta nem sportoltál, akkor az edzésterved első lépése az új sporteszköz biztonságos megismerése lesz. A bemelegítést még a könnyedebb, lazább mozgások előtt sem szabad elhanyagolni, ezért azt javasoljuk, hogy kezdj 5 perc, egyre gyorsuló sétával.

A kezdő futóknak mindig azt tanácsoljuk, hogy tartsanak egy minimális pihenőt, ami közben nem állnak le teljesen. Az első hetekben például tökéletes megoldás az “5 perc futás, majd 2 perc séta” menetrend, amelyet legalább 4-szer ismételj meg. Az első néhány nap után megtalálod az ideális tempót, amely mellett kellemesen elfáradsz, de végig is bírod csinálni az edzésprogramot.

technogym használt futópad leddel

Technogym Excite 700 használt futópad LED

2/ Futópados edzésterv fogyni vágyóknak

Szeretnéd leadni a felszaladt plusz kilókat? Akkor a futópados edzés tökéletes választás számodra. Az edzésterv alapja természetesen ezúttal is egy 5 perces bemelegítés, amelynek során a sétából szép lassan ütemes kocogásra váltasz.

Heti 3-4 edzéssel már jó néhány kilót leadhatsz, ehhez semmi másra nincs szükséged, mint a bemelegítés után végigfutni 30 percet, vagyis nagyjából 5 kilométert egyenletes tempóban megállás nélkül. Néhány hét után nemcsak azt veszed majd észre, hogy eltűntek a fölös kilók, hanem, hogy az eleinte szenvedve megtett kilométereken már játszi könnyedséggel végigérsz. Ilyenkor nyugodtan kapcsolj egy sebességi fokozattal feljebb a következő alkalommal. 

Másik (sokak által hatékonyabbnak vélt) módja a testsúly csökkenés elérésének a HIIT edzés. Lényege a maximális intenzitású és a lassú szakaszok váltogatása meghatározott időközönként. 

egészséges életmód kardióedzés mellett

Ha szeretnéd hosszú távon is megőrizni alakodat, akkor a megfelelő táplálkozásra és az elegendő pihenésre is figyelj oda a rendszeres sportolás mellett.

3/ Futópados edzésterv haladóknak, akik szeretnék növelni állóképességüket

Nem elégszel meg pár leadott kilóval, hanem szeretnéd kihozni magadból a maximumot és az állóképességedet is fejleszteni? Ehhez már komolyabb sporttevékenységre és összetettebb edzéstervre lesz szükséged a futópadon is. Egy közel 10 perces bemelegítés után az alábbi gyakorlatok bármelyike tökéletesen alkalmas az állóképesség növelésére:

  • hosszú távú futás (10-15 km) egyenletes tempóban
  • lendületes, hosszabb futások olykor megszakítva 200-400 méteres kocogással
  • futás lassabb tempóban, de nagy ellenállással szemben, emelkedőn
life fitness futópad állóképesség fejlesztésre

A Life Fitness professzionális futópadokat napi több órás használatra tervezték, nem véletlen hogy a legtöbb edzőteremben megtalálható ez a márka

A fenti futópados gyakorlatokat akár kombinálhatod is. Néhány szabályra azonban érdemes odafigyelni az otthoni sportolás során is, hogy elkerüld a sérüléseket:

  • 45-90 perc közötti hosszúságúak legyenek az edzések,
  • a legnehezebb gyakorlatokat ne ismételd két egymást követő napon,
  • ha egy nap kétszer futsz, akkor ne lépd túl a 2×45 percet,
  • fokozottan figyelj oda a folyadékpótlásra,
  • az igen intenzív edzések után jelentősen megnövekedhet az alvásigényed, aminek lehetőség szerint próbálj eleget tenni.

4/ Futópados edzésterv sérülések utáni rehabilitációhoz

Ízületkímélő hatásuk miatt a futópados edzések tökéletesen alkalmasak az ízületi sérülések utáni rehabilitációra is. Eleinte a hosszabb séták, egy-egy rövidebb kocogás, majd idővel a normál tempóban végzett futóedzések ugyanis segítenek visszaerősíteni a boka- és a térdszalagokat. A sportolás megkezdése előtt azonban mindenképpen kérd ki orvosod és gyógytornászod véleményét.

Ízületi sérülések után gyakran javasolnak olyan nyújtó gyakorlatokat a rehabilitáció során, amelyeket otthon is könnyedén végezhetsz. Ezeket azonban célszerű a futópadozás után elvégezni, hiszen “hideg izomzat” mellett a nyújtással csak újabb sérüléseket kockáztatsz.

Kardiógépek rehabilitációra és egészségügyi gondok esetén

 

5/ Futás ízületi problémákkal küzdőknek

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a futás árt-e az ízületeknek? Nem!

Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy a futás valóban károsabb-e, mint az ízületeket látszólag kevésbé igénybe vevő tevékenységek, mint pl.: séta, úszás. Az eredmények szerint egyáltalán nem károsabb tevékenység. Ez azzal magyarázható, hogy míg a sétálásnál kevésbé kapnak ütés jellegű terhelést az ízületek, pont ez az, ami megerősíti azokat, és a csontokat. Gondoljunk az izmokra, hasonló folyamat játszódik le ott is: terhelés éri őket, igyekeznek annak eleget tenni, és megerősödnek. Az úszás, a sétálás, a biciklizés nagyszerű módja az ízületeket kímélő sportolásnak, azonban ezek nem okoznak olyan stimuláló erőhatást, ami a csontszöveteket, és a hozzájuk tartozó ízületeket oly módon megerősítené.

life-fitness-hasznalt-futopad

Life Fitness Inspire 95T használt futópad

Legszívesebben azonnal belevágnál az edzésekbe? Akkor találd meg a tökéletes futópadot most »

További kardiógépeinkből:

schwinn-ic-evolution-sr-spinning kerékpár

Schwinn IC evolution sr spinnin kerékpár

technogym használt taposógép

Technogym Excite használt taposógép

Tetszik? Oszd meg!