intervallum edzés

Most egy olyan edzésformát mutatunk be, amelynek hatékonysága abban rejlik, hogy  különféle típusú gyakorlatokat és technikákat foglal magába. Ez nem pedig nem más, mint a HIIT- magas intenzitású intervallum edzés.  Alapja a pörgős kardióedzés és a monoton aerob mozgás váltakozása. Egyre több tudományos bizonyítéka van, hogy ez a leghatékonyabb edzésforma zsírégetésre. Még az edzés után órákkal később is pörgeti az anyagcserét, akár 24 órán keresztül.

Mi a HIIT edzés alapelve és hogyan kezd el a gyakorlást?

A HIIT kifejezés azt jelenti, hogy időközönként intenzív edzést kell végrehajtani. Ez magában foglalhatja súlyzós- és kardióedzéseket is. Ha a zsírégetés az elsődleges célunk akkor ezt az edzésformát mindenképpen érdemes kipróbálni. A zsírveszteség a magas, átlagos és alacsony terhelés váltakozása által következik be.

intervall edzés technogym használt futópadon

Intervall edzésedhez használd a Technogym Excite használt futópadot

A HIIT számos előnnyel rendelkezik az egyéb típusú edzésekkel szemben.

A HIIT edzés célja, hogy a munkaszakaszban a pulzusnak el kell érnie a maximális értéket (220-ból kivonva az életkor, tehát egy 30 éves esetében 190). Ez csak úgy lehetséges, hogy mindent beleadsz, tehát futás esetében például a lehető leggyorsabb sprintet jelent, pihenő szakaszban pedig lassú sétát.

technogym korcsolyázógép használat közben

Technogym Excite Wave használat közben

Intervallum időtartam a HIIT edzésekben

Az intervallum időtartama az edzés típusától függ. Általában a súlyzós edzés során 20 másodperc maximális teljesítményt követ 10 másodperces pihenő szakasz. Kardióedzés alatt 20 másodperc maximális aktivitást követ 30–40 másodperc mérsékelt intenzitású mozgás.

Általában 20-30 másodpercnél több ideig nem érdemes csinálni a sprint szakaszt, hiszen ez az az időintervallum, amíg a maximális teljesítmény fenntartható, utána már akaratlanul is elkezd lassulni az ember

Annyit érdemes pihenni, hogy a pulzus visszaálljon körülbelül a normál állapotba. Kezdőként ez akár perceket is igénybe vehet, de ahogy fejlődsz, úgy hosszabbodnak majd a munkaszakaszok, és úgy csökkennek a pihenő szakaszok.

intervall edzés lassú kocogás

Amikor valaki kezdő, jóval kevesebb is lehet a munkaszakasz hossza, a pihenő szakasz pedig jóval több.

A HIIT edzés előnyei

Testünk edzés utáni oxigénfogyasztása megnő, sokkal intenzívebben, mint egy monoton aerob edzésnél. Az alacsony intenzitású aerob edzés esetében, a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce környékén következik be. Az intervall edzés esetében ez jóval korábbra tehető, tehát már az edzés közben is jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt tudunk elégetni energiaként. Így nem csak, hogy hatékonyabb edzésünk, hanem még időt is spórolhatunk.

Technogym Excite top- kézi kerékpár

Technogym Excite top- kézi kerékpár

Technogym spinning bike HIIT edzéshez

Az egyik legkiválóbb kardiógép HIIT edzéshez a spinning kerékpár,hiszen a spinning edzés lényege pont a gyors és a lassú edzésszakaszok váltakozása.

technogym spinning bike intervall edzéshez

Technogym spinning bike intervall edzéshez

A HIIT edzés hatásai

A HIIT edzés órákkal később is pörgeti az anyagcserét, akár 24 órán keresztül. Legfőbb előnye, hogy a zsírégetési folyamat már az edzés alatt és az edzés vége után is tart.

Fontos megemlíteni, hogy ez a típusú edzés nem ajánlott azoknak az embereknek, akiknek egészségügyi problémáik vannak, mivel a magas intenzitású edzésszakaszok igencsak megterhelik a  szervezetet.

life fitness használt elliptika

Life Fitness használt elliptika intervall edzéshez

Mi nem ajánlott enni és inni a HIIT edzés előtt?

Az edzés előtt nem javasolt energiaitalokat és más koffein tartalmú italokat fogyasztani. A magas intenzitás növeli a szívverést és a vérnyomást. A szív- és érrendszer további stimulálása negatív eredményekhez vezet.

intervall edzés előtt folyadékfogyasztás

Intervall edzésedhez válassz használt kardiógépeink közül >>

 

Primo Fitness Life Fitness LifeCycle GX Group Exercise spinning kerékpár

Primo Fitness Life Fitness LifeCycle GX Group Exercise spinning kerékpár

Stair Master 4600cl

Stair Master 4600 cl stepper 

Tetszik? Oszd meg!