Itt az ősz, az első megfázások jeleit sokan tapasztalják magukon. Érdemes már most szeptember elején odafigyelnünk az immunrendszer erősítésére, hogy pár hét múlva már sikeresen vegyük fel a harcot a vírusokkal szemben. A megfelelő táplálkozás és vitaminok mellett fordítsunk figyelmet a napi szintű aktív testmozgásra is. A kardióedzés népszerűsége hosszú évek óta töretlen. Nézzük milyen szerepet játszik az immunrendszerünk megerősítésében és milyen további előnyökkel jár?

elliptikus tréner használat előnyei

30 percnyi közepes mértékű vagy intenzív edzés már jelentős előnyökkel jár

Milyen előnyökkel jár a kardióedzés?

  1. Javítja a szív működését és edzésben tartja az érrendszert.
  2. Pozitívan hat az anyagcserére.
  3. Támogatja a tüdő működését, megemeli az oxigénszintet.
  4. Energiát biztosít és javítja az állóképességet.
  5. Támogatja a zsírégetést és energiával látja el a szervezetünket.
Precor ülő szobakerékpár

Precor ülő szobakerékpár

Az állóképesség és az energiaszint növelésében a kardióedzés mellett néhány táplálék is segítségünkre lehet. Ilyen például a cékla és a céklából préselt lé. Ezzel a zöldséggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy növeli a teljesítményt és javítja az izmok működését.

Technogym használt ellipszis tréner

Technogym használt ellipszis tréner

Az energiaszint optimalizálása és a megfelelő folyadékegyensúly fenntartása érdekében a szervezetnek elektrolitokra is szüksége van. A verejtékezéssel elektrolitokat veszítünk, így ezeket a tápanyagokat mindenképpen pótolnunk kell, hogy a szív, az idegek és az izmok megfelelően működjenek edzés alatt is.

Hogyan működik az immunrendszer?

Az immunrendszer sejtek és fehérjék komplex hálózata, amely az elsőszámú és legjobb védelmi vonalként működik a vírusok és a baktériumok ellen. Az immunrendszer erősítéséhez olyan, a jóllétet elősegítő gyakorlatokra – ebben az esetben az edzésre – kell fókuszálni, amelyek közvetlenül hatással vannak erre a hálózatra. Az edzés – legyen az kardió- vagy erőnléti edzés – javítja a fontos immunsejtek keringését, ezáltal csökkentve a fertőzések kialakulásának kockázatát.

A spinning edzés 10 előnye >>

használt spinning kerékpár

A spinning kerékpározás az egyenletes terhelés miatt egy nagyon kíméletes módja a tüdőkapacitás és a szívfrekvencia optimalizálására.

Bármi, ami segít a keringésed mozgásban tartani, segíteni fog az immunsejteket aktivizálni, és ezért tényleg nem kell sokat tenni. 30–75 perc konzisztens kardió az ideális. A gyakori kardió révén nemcsak hogy érezhetjük az azonnali keringés előnyeit, de a szívünket is megerősíti, ezáltal elősegítve a jó vérkeringést testünk alapállapotában is.

precor futópad

Precor futópad

A futás hasonló előnyökkel jár, tehát ha a nagyobb tempót részesíted előnyben, akkor válassz egy megbízható edzőtermi futópadot, mint a Life Fitness, Technogym vagy a Precor használt futópadok.

Rendszeres futás hatására nem csak az aerob állóképesség nő, hanem számos anyagcsere- (vérzsír-paraméterek kedvező változása, cukortolerancia, stb.), légzőszervi, kiválasztórendszeri, hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki.

Technogym taposógép edzés

Technogym taposógép edzés hatékony segítség a far-és combizmok formálásában

Mit fogyasszunk kardióedzés előtt és után?

Nem csak a rendszeres testmozgásra kell odafigyelnünk, hanem arra is hogy mit, mikor fogyasztunk. Edzés előtt jó, ha kolinban gazdag táplálékokat, például tojást is fogyasztunk, mivel a kolin szabályozza az izom-összehúzódásokat, emellett energiával tölti fel a szervezetet edzés előtt, utána pedig csökkentheti a fáradtságot.

egészséges életmód kardióedzés mellett

 

Edzés után fel kell tölteni a szervezet kiürült raktárait, így érdemes mindig egészséges táplálékokat magunkhoz venni. Ilyen például a szőlő, a mangó, a banán, az ananász, a füge vagy a kivi. A fehérjefogyasztásról se feledkezzünk meg, hiszen ez feltölti a glikogénraktárainkat.

Tetszik? Oszd meg!