Ha már azon gondolkodsz, hogy jövőre tudatosabban, egészségesebben fogsz élni valamint beiktatod napirendedbe a rendszeres testmozgást, akkor érdemes megismerkedned az edzőtermi gépekkel is. A kardióedzés minden mozgásforma alapja, ezt mindig érdemes beiktatni az edzéstervünkbe. De te mindent tudsz az edzőtermi gépek legfontosabb funkcióiról?

Amikor megszületik az elhatározás, hogy belekezdünk a rendszeres testmozgásba, akkor a tudatosabbak személyi edző segítségét kérik. Legtöbben azonban interneten talált edzéstervek alapján kezdenek mozogni és ellátogatnak egy edzőterembe. Az előbbinek óriási előnye azon túl, hogy a személyi edző koordinálja a cél eléréséhez szükséges gyakorlatsorokat és a helyes kivitelezést, hogy a gépek használatával kapcsolatban is hasznos információkat ad. Ezekből gyűjtöttük össze az öt legfontosabbat:

  1. Használd a quick start funkciót!

Az edzőtermi gépek közül egyértelműen a futópad az egyik legnépszerűbb. Kevesen vannak azonban, akik helyesen indítják a gépet. A legtöbben csak ráállnak a futópadra, elindítják azt, majd fokozatosan egyre gyorsabb és gyorsabb tempóra váltanak. Ez azonban a gépnek és a futónak sem jó.
A futópados edzést mindig a gép szélén állva indítsuk. Nyomjuk meg a quick start gombot, így a gép könnyebben, felesleges terhelés nélkül tud indulni. A futópadok általában 0,8 km/h sebességgel indulnak, ezt a sebességet könnyű felvenni, majd személyre szabhatjuk a tempót és a dőlésszöget.

Technogym, Precor és Life Fitness használt edzőtermi gépek

Technogym, Precor és Life Fitness használt futópadok

  1. Haladj lépésről lépésre!

Minden embernek más a genetikai felépítése, ezért célszerű az edzések intenzitását csak fokozatosan növelni. Futópad esetében a helyes sorrend: bemelegítés, séta, kocogás és végül futás. A túl gyors, túl intenzív edzés feleslegesen terheli a szervezetet, jobb inkább fokozatosan, lépésről lépésre, napról napra növeli a sebességet és a távot.

Fontos tudni edzés előtt, hogy mire való a szobabicikli, futópad, elliptikus tréner vagy taposógép

Fontos tudni edzés előtt, hogy mire való a szobabicikli, futópad, elliptikus tréner vagy taposógép

  1. Felejtsd el az előre beállított programokat!

Szinte mindegyik konditermi edzőgép tartalmaz előre beállított programokat. A profi gyártók azonban az utóbbi időben csak egyetlen, manuális programmal gyártják a gépeiket. Ennek a fő oka, hogy nem mindegyik előre beállított program jó mindenkinek, különböző idő alatt melegszenek be az izmok és az ízületek, különböző sebesség ideális a szervezetnek, különböző táv után fáradunk el és van szükségünk egy kis pihenésre.
Az előre beállított programoknak leginkább az több gépen, egyszerre, csoportosan végzett, vezetett edzések esetén van jelentősége. Ez azonban elég ritka.

technogym-excite-700-ülő-szobakerékpár-ledes

Technogym Excite 700 ülő szobakerékpár

  1. Szabd egyénire az edzést!

Egyéni edzés esetén jobb a manuálisan beállított program, így a fáradtsági szintnek és az egyéni igényeknek megfelelően állítható a sebesség, ezzel teljesen személyre szabható a mozgás.

precor háttámlás szobabicikli

Precor háttámlás szobabicikli

  1. Fogyókúrához nem elég a kardiógép!

A legtöbben, akik edzeni kezdenek leginkább fogyni szeretnének. Ezért képesek akár órákat is állni a kardiógépeken. Ne felejtsük el azonban, hogy az edzés maga nem elég a tartós fogyáshoz. Ahhoz minden esetben figyelembe kell venni, hogy nő vagy férfi az illető, mennyi idős, hogyan étkezik, milyen munkát végez, milyen gyakran, mennyit és mit sportol?

helyes táplálkozás és kardióedzés

Törekedjünk a nap folyamán lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, hiszen ez nem ülteti a vércukorszintünket hullámvasútra, emiatt nem tör ránk a farkaséhség, és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosít számunkra, nem leszünk fáradékonyak, ingerültek a hiányától.

 

Ha kifejezetten fogyás a célod, akkor mindenképp próbáld ki a professzionális spinning kerékpárokat is az edzőtermi gépek közül.

technogym használt spinning kerékpár

Technogym használt spinning kerékpár

Nem szeretsz konditerembe járni, inkább otthon edzenél? Válassz a professzionális, használt edzőtermi gépek közül otthonra »

 

Tetszik? Oszd meg!