kardió vagy súlyzós edzés

Biztosan idén is sokak újévi fogadalma, hogy leadják a plusz kilókat és egészségesebben, tudatosabban éljenek. Nem csak kinézetünk miatt fontos mindez, hanem egészségünk megőrzése érdekében is. Ha elsősorban fogyás a célod, akkor biztosan felvetődik a kérdés, mi az a mozgásforma, ami a leginkább támogatja a súlyvesztést? Sokan azt gondolják, hogy a kardió jobb a nők számára, hiszen a súlyokkal férfias, masszív izomzatot építenének fel. Vajon tényleg így van? Kardió vagy a súlyzós edzés hatékonyabb a fogyni vágyók számára?

használt life fitness futópad kardióedzés tévhitek

A futópados edzés mellet mellett szükséged lesz még súlyzós edzésre is ha formás lábakat szeretnél.

A döntés azért is nehéz, mert, ha zsírégetésről van szó, mindenki először a kardiót említi, hiszen azzal sokkal több kalóriát lehet elégetni. De csak az órákig tartó futás a futópadon célravezető?

Miért jó a kardió edzés?

A kardió edzés során a szervezet megnövekedett pulzus és oxigénhasználat mellett végez valamilyen fizikai tevékenységet. Tipikusan ilyen a futás, a biciklizés, az ellipszis tréneres,- vagy a taposógépes edzés. A kardió edzés fogyás szempontjából abban segít téged, hogy több kalóriát használj fel napi szinten lehetőleg zsírból.
Válassz a használt spinning kerékpárok közül!

Válassz a használt spinning kerékpárok közül!

Miért jó a súlyzós edzés?

A súlyzós edzés izmaid megőrzését szolgálja, emellett pedig ugyanúgy pörgeti az anyagcserét. Az edzés után a szervezet még órákig fokozottan égeti a kalóriát. Egy erősítés után a nyugalmi anyagcsere még pöröghet akár 38 órán át is, míg hasonló dolog nem figyelhető meg a kardió edzések esetében. Ez azt jelenti, hogy a súlyzós edzés jótékony hatásai hosszú ideig, akár napokig is érezhetőek még az edzőterem után. A legtöbb intenzív edzés után egy darabig fokozott a szervezet energiafelhasználása, de nem ilyen mértékben.

sulyzo

 

Kardió vagy súlyzós edzés? Kombináld!

Ha fogyni szeretnél, érdemes a két edzést kombinálni. A kardió mozgásformák ugyanis jelentősen több energiát égetnek el, de az izmokból is pótolják a felhasznált energiát. Az erősítő edzések építik az izmokat, így fogyás közben sem kell félned az izomtömegvesztéstől. 
A legalapvetőbb fontosságú kérdés, amikor a súlyzós és kardió edzések egyensúlyát akarod megtalálni hogy mi pontosan az elsődleges célod. Fogyni szeretnél vagy izomtömeget építeni?

Bár az erősítő edzés nem égeti olyan hatékonyan a kalóriát, mint a kardió, vannak más fontos előnyei. Például sokkal jobban építi az izmokat, az izomtömeg-növeléssel pedig növelhető a nyugalmi kalóriaégetés mértéke is.

technogym wave kardiógép

A Technogym Excite 700 wave kiváló kalóriaégető edzést biztosít

A megfelelő kiindulási pont három 20-30 perces kardió edzés. Súlyzós edzésből pedig heti 3-4 alkalom elegendő kezdetben. Ha inkább izomnövelés a célod akkor kevesebb kardióra lesz szükséged.

technogym taposógép

Technogym Excite 700 taposógép

Egy kutatás során az alanyokat három csoportba osztották, az egyik csak kardió, a másik csak erősítő, a harmadik kardió és erősítő típusú mozgásokat végzett. Összességében a vegyes mozgást végző csoport fogyott a legtöbbet – ugyanannyit, mint a kardiósok -, de a kardiósokkal szemben a vegyes mozgást végző csoportnak az izomtömege is jelentősen növekedett, így az ő testük esett át a legelőnyösebb változáson.

Tetszik? Oszd meg!