A taposógépek sokak által kedvelt eszközök, de fontos néhány félreértést tisztázni ezzel kapcsolatban. Ebben a cikkben szeretnénk több olyan információt megosztani a Technogym és a Life Fitness által gyártott népszerű berendezésekről, melyek lehet, hogy nem mindenki számára ismertek.

Az általános vélekedés szerint a taposógépek rendszeres használatával szép feneket és formás combokat lehet elérni. Ebben a cikkben arra törekszünk, hogy elmagyarázzuk, hogyan jött létre ez a berendezés, milyen hatással van a testre használata, milyen edzéstervet érdemes követni, valamint hogy egy használt taposógép is ugyanazt az eredményt tudja elérni.

Választás: Taposógép vagy lépcsőzőgép?

Az elején tisztázzuk, hogy sokan összekeverik a taposógépet és a lépcsőzőgépet, holott intenzitásukban jelentős különbségek vannak. Bár mindkét eszköz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a használatuk során különböző hatások érik a szervezetet. Egy használt taposógép a járást utánozza, intenzívebben, mint a sétálás, de kisebb terhelést jelent a far- és combizmok számára, viszont erősíti a vádlikat. A lépcsőzőgép hatása pedig erőteljesebben érinti a farizmokat és a combizmokat, a vádli erősítése pedig mellékes szerepet kap. A lépcsőzőgépnél magasabbra emelkedik a láb, hasonlóan, mint amikor lépcsőn járunk.

Mindkét berendezés használata során a pulzusszám növekszik, és a csípő alatti izmok terhelése fokozódik, ami ideális körülményeket teremt a hatékony zsírégetéshez. Egy félórás edzés során akár 300-500 kalóriát is elégethetsz, tehát rendszeres használatukkal valóban kialakítható egy formás alsótest.

Útmutató a formás fenékhez, szobabicikli, taposógép, elliptikus tréner, futópad

Útmutató a formás fenékhez, szobabicikli, taposógép, elliptikus tréner, futópad

Taposógépen végzett edzés Amikor taposógéppel edzünk, fontos odafigyelni a testtartásra, különösen arra, hogy a hátunk egyenes legyen. Ez teszi hatékonnyá az edzést és segít elkerülni sérüléseket, emellett a szervezetünk így érzékeli a terhelést a legjobban. Az edzés során jelentős izzadás tapasztalható, ami folyadékvesztéssel jár, ezért fontos gondoskodni a megfelelő folyadékfogyasztásról. A modern taposógépek lehetővé teszik különböző edzéstervek beállítását, és ezek rendszeres használatával érhetjük el a kívánt fiziológiai hatást. Fontos odafigyelni arra is, hogy az edzést fokozatosan kezdjük, és bemelegítő gyakorlatokkal felkészítsük az izmokat, hogy elkerüljük a sport sérüléseket.

Technogym_Excite_Stepper__taposogep_LED_nyomogombos

Technogym Excite Stepper taposogep

A használt taposógép előnyei A taposógép edzésnek milyen előnyei vannak? A taposógép sima, egyenletes mozgást biztosít, ami hatékony kalóriaégetést eredményez, így kiváló segítség lehet azoknak, akik szeretnének fogyni. Míg a futógépen az ízületekre nagyobb mértékben nehezedik becsapódási erő, a taposógép esetében ez a terhelés kedvezőbb, így kímélőbb az ízületekre. A taposógéppel széles körben beállíthatók edzéstervek minden edzettségi szintre, így hatékonyan erősíthetők a lábizmok és a fenék, ezáltal kiváló alakformáló eszköz. Emellett pozitív hatással van a keringésre és javítja a mozgáskoordinációt. A taposógép akár sérülés vagy műtét utáni rehabilitáció során is használható.

Összefoglalva, a taposógépes edzés többet nyújt, mint egyszerű láb- és fenékformálást. Kedvező fiziológiai hatásai révén pozitívan befolyásolja a keringést és a zsírégetést, valamint javítja az általános közérzetet.

Válogasson lépcsőző és taposó gépeink közül:

Life Fitness 95 Si
Life Fitness 9500HR-taposó

Life Fitness 9500HR lépcsőző

Stair Master 4600cl

További kardiógépeink >> 

Lehet más is érdekli!

Szobabicikliket, elliptikus trénereket is talál nálunk.

Tetszik? Oszd meg!