elliptikus futógép vagy stepper

Az edzőterembe belépve a lányok körében a taposógép és az elliptikus tréner a legnépszerűbb kardió gépek közé tartoznak. Általában mindig foglaltak ezek a gépek, és ennek jó okuk van. Mindkét gép hatékonyan formálja az alsótest izmait, emellett pedig kiváló kalóriaégetők is. Az ellipszis tréner azonban még számos más előnnyel is rendelkezik.

Miért jó választás az elliptikus tréner?

Az edzésnek számos pozitív hatása van, többek között javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, növeli a tüdő kapacitását és zsírt éget. Az elliptikus tréner használata során a lábak ellipszis alakú pályán mozognak. Az elliptikus tréner kiváló alternatívája lehet a hagyományos szobakerékpárnak, futópadnak és taposógépnek. Egyik nagy előnye, hogy sokkal kíméletesebb a térdízületek számára.

az elliptikus trénerek legkiemelkedőbb előnyei

Az elliptikus tréner előnyei

Az elliptikus tréner kíméletesebb az ízületekkel szemben, mivel a lábak nem csapódnak le, mint például a futógépen. Emellett kiváló kardiovaszkuláris állóképesség-fejlesztő eszköz, mint minden kardiógép. A legtöbb modell alkalmas a stabilizáló izmok edzésére is. Nem csak az alsó végtagokat, hanem a karokat és a vállakat is képes megdolgoztatni. A gép felépítése miatt egységes és harmonikus mozgást végezhetünk használata során. Az elliptikus tréner jó választás lehet azoknak is, akiknek nincs megfelelő testtudatuk, koordinációjuk vagy kiforrott ritmusuk. Az változatos intenzitásbeállításoknak köszönhetően könnyed rehabilitációs terheléstől kezdve egészen magas pulzustartományokig számos terhelési lehetőség áll rendelkezésre.

Hogyan válasszuk ki az elliptikus trénerünket?

Amikor komoly kardiógépet vásárolunk, rendkívül fontos a stabilitás. Az izgő-mozgó, kattogó gépek könnyen elveszthetik az edzés iránti lelkesedésünket. Sok modell már számos kényelmi funkciót kínál, a programozhatóságtól kezdve az interaktivitásig, egészen a filmnézésre alkalmas képernyőig. Érdemes felmérni az igényeinket és meghatározni, mennyit szeretnénk befektetni egy ilyen gépbe. Bár kényelmes lehet az internetről rendelni, mégis érdemes lenne személyesen kipróbálni a konkrét modellt valahol vásárlás előtt. A Life Fitness, Technogym és Precor márkák már bizonyítottak az edzőtermekben, hiszen hosszú éveken keresztül képesek ellenállni a napi több órás terhelésnek. Nagyon fontos, hogy nagyobb testsúly esetén az ehhez megfelelő terhelhetőségű modellt válasszuk.

állóképességnövelés elliptikus trénerrel

állóképességnövelés elliptikus trénerrel

Hogyan kell helyesen használni?

Ha nem figyelünk oda, könnyen csökkenthetjük az edzésünk hatékonyságát, illetve mozgásszervi problémákat is okozhatunk rossz terhelés vagy hanyag tartás miatt.

Az alapvető helyes testtartás mindig a core, azaz az erőközpont beállításával kezdődik. Fontos, hogy a hasizmokat tónusban tartsuk, nyújtózzunk felfelé a fejtetővel, és egyenesen tartsuk a hátunkat. A lapockáinkat próbáljuk a gerinc mellett tartani, és tartsuk távolítva a vállainkat a füleinktől. Ezt az alapállást tartsuk meg, még akkor is, ha nagy erőkifejtéssel dolgozunk. Ha nem sikerül fenntartani ezt a helyes testtartást, akkor csökkentsük a terhelést a szinten, ahol még meg tudjuk tartani a helyes testtartást.

használt life fitness elliptikus tréner

A kényelemre épített Life Fitness 95Xi elliptikus tréner biomechanikailag megfelelő fogantyú-szerkezetet, jól méretezett csúszásmentes pedált és statikus tartókeretet kínál. Egyéb funkciók közé tartozik a Lifepulse pulzusszámú kézi érzékelő, a különféle edzésprogramok és hátsó kerekek a könnyű mozgáshoz.

Állóképességed növelése az elliptikus trénerrel!

Az állóképességünk alapvetően fejleszthető a pulzusunk megemelkedése által. Az elliptikus tréneren két módon befolyásolhatjuk ezt. Az egyik lehetőség az állítható ellenállás használata. Ez segítségével a saját erőnlétünkhöz és céljainkhoz igazíthatjuk a terhelést. A másik lehetőség az, hogy mennyire intenzíven mozgatjuk a karjainkat. Ha aktívan mozgatjuk a karjainkat a lábaink munkájával összehangolva, akkor fokozhatjuk a pulzusunkat. Ebben az esetben használhatjuk a mozgó fogantyúkat. Ha viszont szeretnénk csökkenteni a pulzust, akkor a stabil kapaszkodóra támaszkodhatunk, így a karjaink passzív maradnak.

Ha az intenzitást túl erősre vesszük az alaphelyzet rovására, több árulkodó jel is felmerülhet. A vállaink görnyedtek lesznek, a nyakunkat behúzzuk, a fenekünket hátraengedjük, miközben a derekunk homorít. Ezek mind jelezhetik, hogy valamit nem helyesen csinálunk. Különösen fontos ezekre figyelni, ha döntött gépen dolgozunk, mivel ilyenkor a gerincünk stabilizáló izmait nagyobb erőhatás éri.

Ügyelnünk kell a lábaink helyzetére is! A lábfejeknek szimmetrikusnak kell lenniük, és a térdízületet semmiképpen sem szabad túlfeszíteni egyenesre. Mindig lazán tartsuk őket, hogy a combunk és a lábszárunk izmai dolgozhassanak. Amikor a pedálokat tapossuk, igyekezzünk a sarkakat lenyomni vissza a talptartóra, hogy elkerüljük a lábfej elejének és a lábujjaknak a túlterhelését.

Lehet más is érdekli!

Szobabicikliket, futópadokat, taposógépeket is talál nálunk.

Tetszik? Oszd meg!