A hétköznapi tevékenységeinkbe nehéz beilleszteni a rendszeres testmozgást. Ezért terjedtek el az otthoni kondigépek, hisz sok időt megspórolunk azzal, hogy az edzést otthon végezzük. A kerékpározás az egyik legnépszerűbb szabad levegős sportolási tevékenység. Rossz időben is elvégezhetjük ezt az edzés formát az otthoni szobakerékpárokon.

Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat a szobakerékpározás mellett. 

1. A szobakerékpárt kinek nem ajánlott?

A szobakerékpárok nagy helyigényük van. Szűk szobába nem ajánlott.

Ha olyan betegséged vagy sérülésed van, ami miatt óvakodnod kell az ilyen mozgásformától.

2. Kiknek ajánlott a szobakerékpár?

A fogyni vágyóknak ideális eszköz. A zsírégetéshez szükséges pulzustartományt könnyedén el tudjuk érni vele. Kitűnően megdolgoztatja a farizmokat és a combot, jó választás a formás comb és fenék eléréséhez. 

Ha rehabilitációs céllal szeretnénk formába hozni magunkat, arra is alkalmas. A szobakerékpár jó választás, ha betegségből gyógyulva vagy sérülésből szeretnénk újra fittek lenni. Az Ízületekhez kíméletes, a háttámlás változat pedig a hátnak is kényelmes.

Javítja a szív és az érrendszer ellenállóképességét is.

3. Milyen típusai léteznek a szobakerékpárnak?

Csoportosíthatjuk funkció szerint. Fogyásra, rehabilitációra vagy sportolásra szeretnénk használni?

  • Hagyományos

Ahogy a klasszikus kerékpárokon itt is ülő helyzetben mozgunk rajtuk, miközben a kezünk a kormányra támaszkodik. Fogyásra és az állóképességünk fejlesztésére alkalmasak. 

  • Háttámlás

Az ülésén háttámla van kialakítva. Mintha egy kényelmes fotelben ülnénk olyan érzést biztosít a kerékpározás. Kímélik a térdet és a hátgerincet is. Nagy testsúly esetén ezeket ajánljuk.

technogym háttámlás szobakerékpár

  • Spinning

A spinning kerékpár lehetővé teszik az állást is bringázás közben. A sima szobakerékpár nem biztonságos az állva tekerés.

spinning formálja a farizmokat, erősíti, szálkásítja, a hasizmot és lábizmokat. Ezenkívül a felsőtest bevonásával, a karhajlításokkal tónusba hozza a váll-, és a kar izmait is.

A szobakerékpárokat a pedálozással szemben kifejtett ellenállásuk szerint is csoportosíthatjuk. Így lehetnek mágnesfékes szobakerékpárok, amelyeken manuálisan lehet a nehézségi fokokat állítani. Az ún. ergométeres szobabicikliken pedig a nehézségállítást digitálisan végezzük. Ezek általában valamilyen elektromágneses rendszerrel fékezik a hajtást. Egyes kerékpárok nem ellenállással, hanem motorral végzik a nehezítést, ezek stabilitása az erőkifejtéssel szemben gyengébb.

4. Hogyan és milyen gyakran érdemes szobakerékpáron edzést végezni?

Attól függ mi a cél. Heti 4-5 alkalommal legalább 50-60 perc kell a fogyáshoz.

pulzustartomány a zsírégetéshez a maximális pulzusod 50-60 százaléka (esetleg intenzív zsírégetésnél 60-70%). A maximális pulzusod értékét hozzávetőlegesen úgy tudod kiszámolni, hogy 220-ból kivonod az életkorodat. Tehát 20 évesen 200, 40 évesen pedig 180. Ennek az értéknek a megfelelő százalékán kell végezned a kerékpározást, ha hatékonyan szeretnél zsírt égetni.

Life Fitness Lifecycle GX szobakerékpár

Ha az állóképességedet fejlesztéshez olyan testhelyzetben érdemes lenned, ami lehetővé teszi az intenzívebb pedálozást. A hát jobban előre kell, hogy dőljön.

Választhatsz intervallum edzéseket is, azaz a tekerést bizonyos időközönként megszakítod és más típusú gyakorlatokat (például guggolást vagy fekvőtámaszt) végzel.

Regeneráló, vagy ízületkímélő edzéseknél a terhet lehet levenni a hátról, illetve ügyelni kell a hátgerinc egyenes tartására.

5. Beállítási lehetőségek

A hatékony sportoláshoz fontos a megfelelő beállítások használata. Az ülés magasságát állítsd be úgy, hogy a pedál alsó helyzetében a térded ne teljesen egyenes, hanem kissé hajlított legyen.

Technogym Bike forma szobakerékpár ki

A modern szobakerékpárokon már digitálisan lehet állítani a nehézségi fokozatot, illetve akár különböző edzésprogramok is vannak a kondigép számítógépében.

6. Miért érdemes használt szobakerékpárt választani?

Elsősorban mert kedvező áron tudunk minőségi és professzionális eszközt vásárolni. Ha hosszú távra és rendszeres edzésre szeretnénk kondigépet, akkor csak olyan szobabiciklit érdemes választani, amely minőségi alapanyagokból és gondos tervezéssel lett megalkotva.

Az ilyen gépek stabilabban állnak, alacsonyabb a meghibásodási rizikójuk és  edzéskor jóval kisebb a sérülés veszélye is.

A Használt kondigépek kínálatában kitűnő állapotú használt gépek közül választhatsz. Nézd meg az aktuális kínálatot itt »»

 

Tetszik? Oszd meg!