A korszerű futópadokon már digitális kijelző található, rengeteg állítási lehetőséggel. Így könnyen változtatható a sebesség, vagy a futópad lejtése. A futópadok használatához fontos szempontokat kell figyelembe venni. Ezeket be kell tartani mert könnyen rövid, vagy hosszú távon gyógyuló sérüléseket tudunk szerezni.

Bemelegítés

futás előtt be kell melegíteni. Kezd 5-10 dinamikus nyújtással, amivel kilazíthatod izmaidat. Nyújtás közben mozogj, járj körbe, miközben a lábemeléseket végez. Végezz karnyújtásokat,  karkörzéseket,is, hiszen a a felsőtestednek is megfelelő állapotba kell kerülniük.

Meg kell tanulni a futópad beállításait!

Használat előtt ismerkedj meg az általad vásárolt használt futópad beállításaival. Használat közben már veszélyes lehet, hogy hogyan módosíthatod a futópad sebességén, vagy a lejtés szögén. Ha edzőteremben használod a futópadot, kérj segítséget az edzés megkezdése előtt az edzőktől, otthon azonban neked kell megtanulnod használni.

Ne állj egyszerre a mozgó futófelületre!

Ha bemelegítettél után lépj a futópadra, de ne egyszerre a mozgásban levő felületre hanem a nem mozgo szélekre. Ezután lépj a mozgó futófelületre, kezdj el azon sétálni.

Próbáld természetes mozdulatokkal a futást

A futópadon történő futás nem egészen olyan, mintha a szabadban futni. Tarts a hátadat egyenesen, a vállaidat szélesen és nézz előre. Ne fogd a korlátokat, karjaiddal segítsd a mozgásodat.

Csak fokozatosan növeld a sebességet

Pár perces, könnyű bemelegítő sétával kezdj neki. Sétálj lassan, ha gyors futást tervezel. A bemelegítő séta, kocogás vége felé már növelheted a sebességet.

Rendszeresen fuss és hosszú ideig!

Figyelj arra, hogy a futási idő megfelelő hosszúságú legyen. A szakemberek azt mondják, hogy a heti 5 napon át végzett 30 perces kardióedzés (futás, elliptika, spinning…) csökkenti a betegségek kockázatát, a 60-90 perces edzésekkel pedig hatékony súlycsökkentést érhetünk el. Ha az egészséged megőrzése a cél, akkor rövidebb edzést válassz. Ha a fogyás a célod akkor a hosszabb edzésidő lesz a jó választás.

Figyelj a hidratálásra!

Fogyassz folyadékot edzés előtt, közben és után. A legtöbb futópadon van felszerelve kulacstartó. Futás közben 10-15 percenként igyál egy-egy kortyot. Persze ihatsz elektrodúsított italokat is, nagyon ajánlott ez, ha egy óránál hosszabb futást tervezel.

Ha leszállsz a futópadról, még nem ért véget az edzés!

Az edzés befejeztével végezz statikus nyújtásokat. Az egész testedet nyújtsd, hogy izmaid megfelelően lazák legyenek és elkerült az izomfeszülést és fájdalmakat. Ügyelj a térdszalagokra és a láb ízületire. Állj egyenesen, majd hajolj előre és érintsd meg a talajt. Ha így teszel, akkor ezeket a területeket egyszerre tudod nyújtani. Feküdj le kézenállásba, a kezeidet tartsd a talajon vállszélességben, nyújts ki a lábaidat. Ezután nyújtsd ki a karjaidat és emeld fel a csípődet. A nyújtó gyakorlatokat ismételd meg néhányszor.

A futópadon végzett edzés növeli a test edzettségét, javítja az állóképességedet és segít a fogyásban is.  Ha elég kitartó vagy hamarosan látványosan javul fizikai állapotod.

Használt Technogym Excite és Life Fitness futópadokat kínálunk. Ha elolvastad ezt a posztot, válogass választékunkból!

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!