A legnépszerűbb kardió gépek a lányok körében a taposógép és az elliptikus tréner. Az edzőterembe belépve ezek a gépek általában mindig foglaltak. Ennek oka, hogy mindkettő hatékonyan formálja az alsótest izmait és kiváló kalóriaégető. Az ellipszis trénernek azonban nagyon sok előnye van még.

Miért jó az elliptikus tréner?

Az edzés pozitív hatással van a vérkeringésre, a vérnyomásra, növeli a tüdő kapacitását és még zsírt is éget. A tréneren történő edzés során a lábak ellipszis alakú pályán mozognak. Az elliptikus tréneren történő edzés helyettesítheti a klasszikus szobakerékpár, futópad és taposógép használatát. Sokkal kíméletesebb térdízületekkel szemben.

Csontritkulásban szenvedőknek épp hogy nem előny, hogy kiiktatjuk a becsapódást, hiszen a csontsűrűség növeléséhez a csontokra ható erőre van szükség!

Precor elliptika

Precor elliptika

Az elliptikus tréner előnyei

  • Kíméletesebb az ízületekkel: a lábak nem csapódnak le, mint például a futógépen 
  • Elsősorban, mint minden kardiógép remek kardiovaszkuláris állóképesség-fejlesztő eszköz
  • A legtöbb modell a stabilizáló izmok edzésére is jobban alkalmas
  • Nem csak az alsó végtagot tudjuk megdolgoztatni, hanem a karokat és a vállakat is
  • A gép felépítéséből adódóan a használat során egységes, harmonikus mozgást végezhetünk. Azoknak is jó választás, akiknek nem jó a testtudata, a koordinációja, vagy nincs kiforrott ritmusa: 
  • A változatos intenzitásbeállításokat köszönhetően az egészen könnyed rehabilitációs jellegű terheléstől a komoly, magas pulzustartományokig
Technogym használt ellipszis tréner

Technogym használt ellipszis tréner

Hogyan válasszunk helyesen elliptikus trénert?

Ha egy komoly kardiógépet vásárolunk, akkor fontos a stabilitása. Elmehet a kedvünk az edzéstől egy izgő-mozgó, kattogó gépnél.  Számos kényelmi funkciót is kínálnak már bizonyos modellek, a programozhatóságtól az interaktivitáson keresztül a filmnézésre alkalmas képernyőig. Érdemes felmérni a igényeinket és, hogy mennyit is szánnánk rá. Kényelmesebb az internetről megrendelni, de érdemes vásárlás előtt a konkrét modellt személyesen kipróbálni valahol. Az edzőtermekben használt Life Fitness, Technogym, Precor márkák már bizonyítottak, hiszen napi több órás igénybevétel esetén is hosszú évekig bírják a strapát. Fontos, hogy nagyobb testsúly esetén az annak megfelelően terhelhetőségű modellt válasszuk.

Hogyan használjuk helyesen?

Ha nem figyelünk oda könnyen ronthatjuk edzésünk hatékonyságát, vagy épp a rossz terhelésből, hanyag tartásból adódóan mozgásszervi problémákat is okozhat.

A megfelelő alaphelyzet mindig a core, azaz az erőközpont beállításával kezdődik. Tartsuk tónusban a hasizmokat, nyújtózzunk felfelé a fejtetővel, tartsuk egyenesen a hátunkat. Igyekezzünk a lapockáinkat a gerinc mellett tartani, távolítani a vállat a fülünktől. Ezt az alapállást akkor is tartsuk, ha nagy erőkifejtéssel dolgozunk: ha ez nem sikerül, akkor vegyünk lejjebb a terhelésből.

Állóképességed növelése az elliptikus trénerrel!

A megemelkedett pulzus révén az állóképességünk tudjuk alapvetően fejleszteni. Az elliptikus tréneren ezt két módon tudjuk befolyásolni. Az egyik az állítható ellenállás segítségével. Ez erőnlétünk és céljaink mentén tudjuk szabályozni. Másik pedig az, hogy mennyire intenzíven dolgoztatjuk a karunkat. ha aktív karmunkát társítunk a láb hajtó munkájához, akkor magasabbra tudjuk tornázni a pulzust, ebben az esetben bátran használhatjuk a mozgó fogantyúkat. Ha alacsonyabban szeretnénk tartani a pulzust, akkor megtehetjük azt, hogy a stabil kapaszkodót vesszük igénybe, így a kar passzív marad.

Technogym XT pro elliptikus tréner

Technogym XT pro elliptikus tréner

Jó pár árulkodó jele van annak, ha az intenzitást túl erősre vettük az alaphelyzet rovására: görnyed a vállunk, behúzzuk a nyakunkat, kiengedjük hátra a fenekünket, miközben a derekunk homorít. Ezek mind arra figyelmeztetnek, hogy valamit nem jól csinálunk. Különösen figyeljünk ezekre akkor, ha jelentősen megdöntött gépen dolgozunk, hiszen ilyenkor a gerincünk stabilizálóit is nagyobb erőhatás éri.

Ügyeljünk a lábak helyzetére! A lábfejek legyenek szimmetrikusak, a térdízületet semmi esetre se feszítsük ki egyenesre, mindig egy kicsit tartsuk lazán, hogy combunk és lábszárunk izmai dolgozzanak. Igyekezzünk a pedálok taposásakor a sarkakat lenyomni vissza a talptartóra, hogy elkerüljük a lábfej elejének, illetve a lábujjaknak a túlterhelését.

Nézd meg használt futópad kínálatunkat is!

Tetszik? Oszd meg!