Life Fitness használt szobakerékpár

A hétköznapi elfoglaltságok sűrűjébe sokszor nehéz beilleszteni a rendszeres testmozgást. Ezért is terjedtek el az otthoni kondigépek, hiszen rengeteg időt megspórolhatsz, ha az edzést otthon is el tudod végezni. A kerékpározás az egyik legnépszerűbb és igen egészséges szabadidős tevékenység. Ám rossz időben, napi rendszerességgel a jelenlegi helyzetben legkönnyebben egy otthoni szobakerékpárral tudjuk az ilyen irányú mozgásigényünket kielégíteni.

Mit érdemes tudni a szobakerékpárokról? Összegyűjtöttük a leglényegesebb szempontokat, amiket érdemes átgondolni vásárlás előtt. 

1. Kiknek ajánlott a szobakerékpár?

A szobakerépár ideális eszköz, fogyni vágyóknak. Könnyen el lehet érni vele a zsírégetéshez szükséges pulzustartományt. Ráadásul kitűnően megdolgoztatja a comb és farizmokat, így jó választás a formás fenék és comb eléréséhez is. 

Ha rehabilitációs céllal szeretnénk formába hozni magunkat, arra szintén alkalmas. A szobakerékpár tökéletes választás, ha sérülésből vagy betegségből gyógyulva szeretnénk fittek lenni. Az Ízületekhez kíméletes, a háttámlás változat pedig a hátnak is kényelmes.

Ezeken kívül kitűnően megdolgoztatja a szívet, így javítja a szív és az érrendszer ellenállóképességét.

precor háttámlás szobabicikli

PRECOR háttámlás szobakerékpár

2. Kinek nem ajánlott a szobakerékpár?

A szobakerékpár egy nagy eszköz, így ha helyszűkében vagy, nem a legideálisabb választás.

Szintén nem ajánlott, ha olyan betegséged vagy sérülésed van, ami miatt óvakodnod kell az ilyen fajta mozgásformától, vagy magasabb pulzustartománytól.

3. Milyen szobakerékpár típusok léteznek?

A szobakerékpárokat csoportosíthatjuk funkció szerint. Rehabilitációra, fogyásra vagy sportolásra szeretnénk-e használni őket?

  • Háttámlás szobakerékpárok

Az ilyen eszközök ülésén egy háttámla van kialakítva. A kerékpározás rajtuk olyan élményt nyújt, mintha egy kényelmes fotelben ülnénk. Kímélik a hátgerincet és a térdet is. Rehabilitációs célra, illetve nagy testsúly esetén ezeket ajánljuk. Nézz meg néhány ilyen modellt »

technogym háttámlás szobakerékpár

  • Hagyományos szobakerékpárok

Ezek a klasszikus kerékpárokra hasonlítanak, ülő helyzetben dolgozunk rajtuk, miközben a kezünk a ,,kormányra” támaszkodik. Fogyásra és kardiogépként az állóképességünk fejlesztésére alkalmasak. Ilyenek például ezek a szobabiciklik »

  • Spinning kerékpárok

A spinning kerékpár fő különbsége a hagyományos szobakerékpárokhoz képest, hogy lehetővé teszik az állást is kerékpározás közben. A szobakerékpár ezzel szemben nem, vagyis nem biztonságos módon. Érdemes itt eldönteni, hogy ezt be szeretnénk-e építeni az edzésprogramba.

spinning így nem csak formálja a farizmokat, szálkásítja, erősíti a lábizmokat és a hasizmot; hanem a felsőtest bevonásával, a karhajlításokkal tónusba hozza a váll-, és a kar izmait is.

Technogym spinning bike

A szobakerékpárokat a pedálozással szemben kifejtett ellenállásuk szerint is csoportosíthatjuk. Így lehetnek mágnesfékes szobakerékpárok, amelyeken manuálisan lehet a nehézségi fokokat állítani. Az ún. ergométeres szobabicikliken pedig a nehézségállítást digitálisan végezzük. Ezek általában valamilyen elektromágneses rendszerrel fékezik a hajtást. Egyes kerékpárok nem ellenállással, hanem motorral végzik a nehezítést, ezek stabilitása az erőkifejtéssel szemben gyengébb.

4. Milyen gyakran és hogyan érdemes szobakerékpáron edzeni?

Ez attól függ mit szeretnénk a szobakerékpározással elérni. A fogyáshoz heti 4-5 alkalommal legalább 50-60 percig végzett kerékpározás ajánlott.

pulzustartomány a zsírégetéshez a maximális pulzusod 50-60 százaléka (esetleg intenzív zsírégetésnél 60-70%). A maximális pulzusod értékét hozzávetőlegesen úgy tudod kiszámolni, hogy 220-ból kivonod az életkorodat. Tehát 20 évesen 200, 40 évesen pedig 180. Ennek az értéknek a megfelelő százalékán kell végezned a kerékpározást, ha hatékonyan szeretnél zsírt égetni.

Life Fitness Lifecycle GX szobakerékpár

Ha az állóképességedet fejlesztenéd, akkor végezhetsz kardió edzéseket is, akár az említettnél magasabb 70-80%-os pulzustartományon is. Ilyenkor olyan testhelyzetben érdemes lenned, ami lehetővé teszi az intenzívebb pedálozást. A hát jobban előre kell, hogy dőljön.

Választhatsz intervallum edzéseket is, azaz a tekerést bizonyos időközönként megszakítod és más típusú gyakorlatokat (például guggolást vagy fekvőtámaszt) végzel.

Regeneráló, vagy ízületkímélő edzéseknél a terhet lehet levenni a hátról, illetve ügyelni kell a hátgerinc egyenes tartására.

5. A szobakerékpár beállítási lehetőségei

A hatékony sportoláshoz fontos a szobakerékpár megfelelő beállítása. Az ülés magasságát állítsd be úgy, hogy a pedál alsó helyzetében a térded ne teljesen egyenes, hanem kissé hajlított legyen. Ehhez a hagyományos szobabicikliknél az ülés nyeregcsövét lehet kihúzni, a háttámlás változatnál az egész ülést lehet hátrébb, illetve előrébb csúsztatni.

Technogym Bike forma szobakerékpár ki

A modern szobakerékpárokon már digitálisan lehet állítani a nehézségi fokozatot, illetve akár különböző edzésprogramok is vannak a kondigép számítógépében.

6. Miért jó használt szobakerékpárt választani?

Elsősorban azért, mert így használtan kedvező áron tudunk megvenni egy minőségi és professzionális eszközt. Ha ugyanis hosszú távra és rendszeres edzésre szeretnénk kondigépet vásárolni, akkor csak olyan szobabiciklit érdemes választani, amely minőségi alapanyagokból, precíz gyártási folyamat során és gondos tervezéssel lett megalkotva.

Az ilyen gépek stabilabban állnak, alacsonyabb a meghibásodási rizikójuk és  edzéskor jóval kisebb a sérülés veszélye is. Ha pedig egy profi gépet vehetünk az olcsó áruházi modell árán, akkor miért ne tennénk?

technogym xt pro 600 szobabicikli

Technogym XT Pro 600 Bike használt szobabicikli

A Használt kondigépek kínálatában kitűnő állapotú használt gépek közül választhatsz. Nézd meg az aktuális kínálatot itt »»

 

Tetszik? Oszd meg!