kardió edzés és erősítő edzés

Sokszor halljuk, hogy a kardió edzés önmagában nem elegendő, ha fogyni szeretnénk. Ez így is van! Egyrészt figyelni kell a táplálkozásra, másrészt pedig nem mindegy izomból vagy zsírból fogsz fogyni. Nézzük, melyek a legfontosabb különbségek a kardióedzés és a súlyzózás között!?

edzés használt kondigép

Forrás: thefitnessstores.com

Kardió vagy nem kardió?

A kardió edzés olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek növelik a pulzusszámot, erősítik a szívet és a tüdőt. A Life Fitness és a Technogym kifejezetten erre a célra fejlesztette ki kardiogépeit. Termékeik között megtalálhatóak a futópadok, szobabiciklik, taposógépek, ellipszis trénerek több fajtája. A rendszeres kardió mozgás a fogyás egyik legnépszerűbb módszere, amellyel igazán látványos eredményeket érhetünk el. De fogyni csak akkor fogsz, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz.
A hatásos edzés egyik alappillére a jól megválasztott edzésterv. Ehhez többek között az is hozzátartozik, hogy a gyakorlatok sorrendjét gondosan meg kell válogatnod. 
A kardió edzést is úgy érdemes végezni, ha a test szénhidrátraktárai már üresek. Éppen ezért, ha kifejezetten a zsírégetés a célod, vagy éhgyomorra érdemes aerob edzést végezned, vagy pedig súlyzós edzés után. Reggel az éjszakai koplalástól üresek a szénhidrátraktárak, erőedzés után pedig a fokozott terhelés miatt.Így az edzés során már zsírt fogsz égetni. 
 
edzés sulyzóval

Forrás: active.com

Mi a helyzet a súlyzós edzéssel?

A tartós eredmény érdekében hetente legalább két-három alkalommal építsd be az edzéstervedbe a súlyzózást. Hatására javul az izmok oxigén- és tápanyagellátása, nő a szív teljesítőképessége, javul az izmok idegi szabályozása, és természetesen sokat segít a fogyásban. Ha nem tudsz, vagy nem szeretsz edzőterembe járni, esetleg nincs súlyzód otthon, akkor is elvégezheted a gyakorlatokat akár két ásványvizes palackkal vagy két nehezebb könyvvel is. 

Hatásosabb, ha kombináljuk!

A leghatásosabb, ha kardió és erősítő gyakorlatokat egyaránt csinálunk. Hiszen a kardió mozgás végeztével a szervezetünk nem fog az edzést követően zsírt égetni. A súlyzós edzéseket pedig érdemes kardióval kombinálni, hiszen ezzel javíthatjuk a szívműködést és több kalóriát égethetünk el. Ha edzés után szeretnél kardiózni akkor 30-40 perc a javasolt, ha viszont a súlyzós edzéstől külön mennél el kardiózni, akkor ez megemelkedik 45-60 percre. Így sokkal könnyebben elérhetjük a kívánt célt, ráadásul egy nagyszerű módja annak, hogy a testedzés szórakoztató, élvezetes és érdekes legyen.

Annak érdekében, hogy hatékony tudj fogyni és ezt ne izomból, hanem zsírból tedd, érdemes heti háromszor súlyzós edzést végezned. Ebben az esetben a szervezetedben tudatosul, hogy az izmaidra szüksége van, hisz rendszeresen használod őket, így kénytelen a vésztartalékból, a zsírból energiát meríteni, ezáltal „elégetni” azt.

A fenti edzésformák jó kiegészítésként használhatók a használt futópad, szobabicikli, taposógép, ellipszis tréner (elliptika) segítségével végzett kardióedzésekhez.

Kattints a Technogym és Life Fitness használt ellipszis tréner (elliptika) kínálat megtekintéséhez!

Tetszik? Oszd meg!