edzés otthon kisgyermekes anyaként

Szülés után te is szeretnéd mielőbb visszanyerni a régi alakodat? Az első 6 hét még nem erről szól, se időd, se energiád edzeni és nem is kell, nem az a legfontosabb ebben az időszakban. Azonban ahogy a baba nő, egyre inkább elgondolkodhatsz milyen lehetőségek vannak, hogy legalább 2-3 naponta tudj valamit mozogni. 

Anyaként szinte folyamatosan azt érezzük, hogy nem elég a 24 óra. Mindig akad olyan dolog, amit még meg akartunk csinálni, el akartunk végezni a háztartásban. A magunkra szánt idő minimalizálódik, sokszor napi 5-10 perc jut egy gyors zuhanyra. Hogy tudnánk akkor mindezek mellet még jó formába is kerülni a nyárra? Edzéstippeket adunk most kisgyermekes anyáknak!

fitt anyu

Az edzőterembe eljutás nehézkes lehet, ha egy vagy akár több kisgyermekkel vagy otthon. Komoly szervezést igényel, hogy egyedül kimozdulj pár órára, főleg ha ezt heti többször szeretnéd megtenni. Már pedig az edzésnek csak úgy van értelme. Ezért ideális lehet számodra az otthoni edzés, amit akár akkor is el tudsz végezni ha a gyermek alszik. Nézzük, milyen lehetőségeid vannak…

Otthoni kardióedzés

Ha fogyni szeretnél, akkor mindenképpen kardióedzésre lesz szükséged. Mindamellett, hogy égeted a kalóriákat vele, állóképességed is javul és jobban fogod bírni a napokat is a babával.

Szoptatási időszak alatt kerüld, az intenzív, megterhelő edzéseket! Ideális lehet számodra az aerob (könnyű) mozgás, amiben nem erőlködünk, nem lihegünk, hanem csak kényelmesen mozgunk. A felesleges zsírtól így is megszabadulhatunk, a zsír ugyanis fűtőanyag, amit mozgás során felhasználunk.

A szobabicikli tökéletes választás lehet, hiszen működése halk, így a babát sem zavarja az alvásban.

otthoni szobabicikli

Alszik a baba? Pattanj fel egy otthoni szobabiciklire és tekerj egy fél órát! Már is sokkal fittebben tudod folytatni a napot és tettél is az egészségedért…

Válassz használt otthoni kardiógépet >>

A baba, mint súlyzó

Tudjuk nagyon jól, hogy egy 5-6 kg-os baba is tud komoly súlyt jelenteni, ha szinte egész nap hurcoljuk. Miért ne használnád ki ezt a lehetőséget és vonod be az edzésedbe?

Nézd meg az otthoni izomépítés 7 aranyszabályát >>>

Baba-mama torna

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a baba-mama tornák, a kisgyermekes anyák körében. Együtt lehetsz a babáddal és már viszonylag korán, 2 hónapos kortól elkezdhető. Kisbabával még könnyebb kivitelezni és odafigyelni a gyakorlatokra, azonban egy nagyobb kúszi-mászi babával már nem biztos, hogy hatékonyan tudsz edzeni…

Előnye, hogy ezek a tornák segítenek neked a szülés utáni regenerációban, kifejezetten hasizom-záró és intimtorna gyakorlatokat is tartalmaznak.

Viszont ehhez ki kell mozdulnotok otthonról (ha csak nem online órára fizetsz elő) és a babád napirendje nem biztos, hogy egyezik a torna órarendjével.

baba mama torna otthon

 

Babakocsis futás

Ha imádsz futni, akkor kipróbálhatod a babakocsis futást. Ehhez egy speciális babakocsira lesz szükséged (a normál babakocsi nem alkalmas erre) A legfontosabb szempont, hogy a közös edzés mindenkinek öröm legyen: babának és anyának egyaránt. Ez azt jelenti, hogy bizony sokkal több kompromisszumra és rugalmasságra lesz szükséged az edzések tervezésekor és kivitelezéskor, mintha egyedül vágnál neki. Amíg egyedül bármikor és szinte bármerre neki lehet indulni, addig kisbabával sokkal jobban érdemes figyelni előre az időjárásra, arra, hogy a baba ritmusának megfelelő időben induljunk el (kinél mikor: alvásidőben, alvás előtt, alvás után, stb.).

babakocsis futás

 

Ha mégis a futópad mellett döntenél, egy Life Fitness professzionális futópad már többféle, edzettségi állapotodhoz igazodó edzéstervet kínál. Ezek használatával elkerülheted izmok, ízületek túlzott terhelését, és az edzések után jelentkező, fájdalmas izomlázat. A Life Fitness és Technogym futógépeken csak ki kell választanod a megfelelőnek gondolt edzésprogramot, majd azt a futópad automatikusan végrehajtja.

life fitness használt futópad otthonra

Miért hasznos a mozgás kisgyermekes anyaként ?

  • Csökkenti a stresszt
  • Segíti a testúly-kontrollt (azaz formában maradni szülés után vagy formába lendülni)
  • Segíthet a szülés utáni depresszió csökkentésében, megelőzésében
  • Javítja a csontok erősségét (vagyis lelassítja a csontvesztést a szoptatás alatt!)

 

Tetszik? Oszd meg!