eddz és táplálkozz helyesen

Itt a nyár! Alig vártuk hogy beköszöntsön a jó idő és feloldják a korona vírus miatti korlátozásokat. De mi a helyzet a bikiniformával? Te készen állsz a nyárra?

Az elmúlt időszak karantén okozta ingerszegény környezete miatt most talán még jobban tudjuk értékelni a szabad mozgás lehetőségét. Újra járhatunk edzőterembe vagy éppen most kezdhetünk tenni egészségünkért. Azonban nem mindegy hogy ezt hogyan tesszük. Gyakorlati tanácsokat adunk mit és hogyan csinálj ha látványos eredményeket akarsz elérni.

Edzés előtt

Meleg van. Első és legfontosabb, hogy figyelj a folyadékbevitelre! Legjobb a tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz. Semmiképp ne fogyassz cukrozott, szénsavas üdítőket. Egyrészt ezektől csak még szomjasabb leszel, másrészt pedig a testednek nincs szüksége a felesleges kalóriákra. A folyadékfogyasztás célja az edzés előtt a szervezet optimális folyadék és elektrolit ellátottságának biztosítása.

folyadékbevitel edzés előtt

A sportolás megkezdése előtt kb. 2 órával kb. 4-6 dl folyadék elfogyasztása javasolt. Forrás: https://www.popsugar.co.uk/

Tudtad?

Az egészséges felnőtt ember testének 70%-a víz. Aki szomjúságot érez már legalább 1%-ot vesztett testének víztartalmából.

Ami az étrendet illeti hosszútávúnak kell lennie, olyan amelyet nem csak 2 hétig tudsz követni. Egy életmódváltásra lesz szükséged, amelyet nem kell állandóan korrigálni. Nem lehet évente gyökeresen változtatni étkezési szokásaidon, mert a szervezet alkalmazkodóképessége nem határtalan. Segítened kell a tested működését, nem pedig újra és újra próbára tenni.

étkezés edzés előtt

A táplálkozástudósok szerint a legjobb edzés előtti étkezés összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ez segít a vércukrot megfelelő szinten tartani. A teljes kiőrlésű termékek és a gyümölcsök tartoznak ide.

Surrey Egyetem kutatása és kísérlete szerint azok, akik az edzés előtt magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, több zsírt égettek el, ugyanis az edzés során a test a szénhidrátokból tárolt glikogént használja fel az izmok építőanyagai helyett.

Melegíts be!

Bármilyen edzéstípust választasz, soha ne hagyd ki a bemelegítést! Lehet ez pár perc aerob mozgás vagy dinamikus nyújtások mindegy, de az izmaidnak szükségük van arra, hogy bemelegedjenek, különben a hirtelen terhelés következtében könnyen megsérülhetsz.

A Technogym és Life Fitness kardiógépeken választhatsz külön erre a célra szánt programot, vagy manuálisan beállíthatod a számodra leginkább megfelelő szintet és ellenállást.

life fitness használt futópad edzés bemelegítésre

Választhatod a gyaloglást emelkedőre állított Technogym vagy Life Fitness futópadon, biciklizést egy ülő-vagy háttámlás szobakerékpáron, vagy a legjobb, az elliptikus tréneren végzett mozgás, ami a teljes testet átmozgatja. A lényege ennek a pulzusszám megemelése, s a mentális fókusz kialakítása.

Edzés közben

A folyadékpótlásra edzés közben is figyelned kell! Az edzés során a testtömeg 2%-át meghaladó testtömegveszteség elkerülése, mert az nagy mértékben rontja a fizikai teljesítményt és a koncentrációt.
Átlagosan 15-20 percenként 1,5-3 dl folyadék elfogyasztása javasolt, de extrém igénybevétel esetén akár 2 liter is lehet az óránként elveszített vízmennyiség.

Eddz okosan! Ha most kezdesz bele a rendszeres edzésbe vagy régebb óta nem sportoltál, mindenképpen kövesd a fokozatosság elvét. Nem kell azonnal lefutnod egy félmaratont!

Próbálj ki többfajta kardiógépet, közel sem biztos, hogy pont a futópad lesz a te kedvenced.

 

Edzés után

Mozgás után a testnek szüksége van magas fehérjetartalmú élelmiszerekre, amelyek beépülnek az izomba. Ezeket fél-egy órával az edzés után már érdemes enni, mert segítenek felgyorsítani a test regenerálódását, és az izmok épülését a gyorsabb fogyás érdekében. Ilyen a csirkehús vagy tojás, a babfélék, párolt zöldségek vagy banán.

edzés után banán evés

A folyadékbevitel célja az edzés után mihamarabb a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállítása. Általános szabály, hogy minden egyes kilogramm elveszített testtömeg után 1,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Az edzés utáni levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés

A levezetés feladata, hogy az edzés utáni regenerálódást megalapozza. Edzés során számtalan stressznek vannak kitéve az izmok, szalagok, a szervezetben pedig bomlástermékek (pl.: tejsav) halmozódhatnak fel.  A felgyülemlett tejsav a levezetés könnyed mozgásával fenntartott, relatív magas pulzusszámnak köszönhető fokozott keringés segítségével lebomlik. Ha azonnal abbahagyjuk a kemény edzést, ugyanez a tejsav mennyiség jóval lassabban bomlik le, hiszen lassabban kerül be az ehhez szükséges plusz oxigén a szervezetbe.
Végezz statikus nyújtó gyakorlatokat használt futópad használata után!

Végezz statikus nyújtó gyakorlatokat futópad használata után!

Tetszik? Oszd meg!