Az Új Év, Új Fogadalmak ideje elérkezett! Sokan tűznek ki célokat az év végén, különösen, amikor fogyásról vagy alakformálásról van szó. A karácsonyi időszak lazítóbban telik, és gyakran gondoljuk úgy, hogy “ez a bejgli még belefér”. Így hát, jövőre elhatározzuk, hogy leadjuk a felesleges kilókat. De miért szokott meghiúsulni az újévi fogadalmaink betartása? Bár január elején erősnek érezzük magunkat, hogy elérjük a kitűzött célokat, idővel mégis gyakran nehéz betartani azokat. Az alábbi 5 tanács segít, hogy ne érj kudarcot az újévi fogyásodban.

1. Reális célokat tűzzünk ki magunk elé!

Sokan nem is sejtik, hogy a sikeres fogyásnak ezen a szakaszán is elakadhatnak. Fontos megérteni, hogy egy hét alatt nem lehet egészséges módon 5 kg-ot leadni. A legtöbb elismert dietetikus, táplálkozási szakértő és személyi edző javaslata alapján a legbiztonságosabb és tartós fogyás érdekében hetente 1,5–2 kg-ot célszerű kitűzni. A kitartás és a nemadás felbecsülhetetlen, és mindig figyelembe kell venni, hogy a fogyás egyénenként változó, így az eredményeket mindig a saját testsúlyunkhoz kell igazítanunk. Amennyiben egy új életmódot alakítunk ki a fogyókúra során, érdemes azt fenntartani a diéta után is.

Kezdetnek egy futópados edzéshez kezdj 5 perc, egyre gyorsuló sétával, majd 3-5 perc gyors tempójú séta után 1 km lassabban, vagy 5 perc laza futás, majd 2 perc séta. Erre az edzésformára tökéletesen alkalmassak Techongym vagy Life Fitness használt futópadok. További edzéstervek futópadra ITT

life fitness futópad állóképesség fejlesztésre

life fitness futópad állóképesség fejlesztésre

2. A rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás ugyanolyan fontos

Ahhoz, hogy elindítsd a fogyás folyamatát, kalóriadeficitre van szükség. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát kell fogyasztanod, mint amennyi a napi szükségleted. Ugyanakkor ez csak ésszerű keretek között ajánlott, mivel az egészség és az izomzat megőrzése érdekében fontos, hogy a napi kalóriaszükségletünk 80-85%-át bevigyük a diéta alatt is. A nap során ötször étkezzünk, és mindig helyezzünk tányérunkra zöldséget, gyümölcsöt, valamint fehérjeforrást.

A leghatékonyabb zsírégető sport tevékenység a kardiózás. Ennek céljára ideális lehet egy Lifei Fitness vagy Technogym futópad, szobabicikli, taposó vagy ellipszis tréner is. Emellett érdemes kipróbálni kevésbé ismert, ugyanakkor hatékony kardiógépeket, például a wave-t vagy a crossover-t. A hetente ötször végzett 30 perces kisebb terhelésű edzések ideálisak, azonban a nagyobb időtartam és kevesebb alkalom is változatosságot hozhat. Az intenzív kardió esetében már heti három, 20 perces edzéssel is jelentős eredményeket érhetünk el a fogyás terén.

3. Figyelj a folyadékbevitelre!

Az étrend mellett ügyelj arra is, hogy elegendő folyadékot fogyassz. Naponta célszerű 2-2,5 liter vizet inni, és most kerüld a gyümölcsleveket, mivel magas cukortartalommal rendelkeznek. A megfelelő folyadékbevitel segít a szervezetedben lévő méreganyagok eltávolításában és csökkenti az éhségérzetet. Ez a gyors anyagcsere szempontjából ugyanolyan fontos, mint az elegendő rostfogyasztás. Fontos, hogy a napi folyadékmennyiséget több kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadékellátottsága mindvégig optimális maradjon. Ne hagyjuk, hogy a szomjúság jeleire várjunk, fogyasszunk rendszeresen folyadékot az egész nap folyamán!

folyadékfogyasztás edzés alatt

4. Előzzük meg a jojo effektust!

A hirtelen diéták nem hoznak hosszú távú eredményt – ez nem azt jelenti, hogy nem lehet velük rövid távon fogyni, mert lehet. Viszont a gyors diéták által elveszített kilók gyakran visszatérnek, ezt ismerteti a jojóeffektus. Ahhoz, hogy súlycsökkenésed hosszú távon sikeres és tartós legyen, valamint elkerüld a jojózási ciklusokat, egy másféle megközelítésre van szükség.

Mi is pontosan a jojóeffektus? Ezt a jelenséget a gyors fogyást követő hirtelen visszhízásra értjük, aminek egyik oka, hogy a diétázó, miután elérte a célsúlyát, visszatér az előző étrendjéhez. Emellett az extrém kalóriamegszorítás miatt a szervezet “éhező módba kapcsol”, érzékelve, hogy nem kap elegendő tápanyagot. Ennek következtében a bevitt ételből több zsírt raktároz, és lelassítja az anyagcserét. Ha a fogyókúrázó visszatér az előző étkezési szokásaihoz, amelyek miatt korábban hízott, érthető, hogy a leadott kilók gyorsan visszatérhetnek, sőt, a súlygyarapodás még tovább is folytatódhat.

5. Kerüld az alkoholt!

Bár gyakran úgy gondoljuk, hogy egy-egy pohár alkohol elfér esténként, ha komolyan vesszük a fogyást, érdemes fontolóra venni az alkoholfogyasztás mellőzését. Az alkohol alacsony tápértéke ellenére rendkívül magas kalóriatartalommal bír. Egy pohár bor energiatartalma (kb. 140 kalória) közelít egy közepes mennyiségű vajhoz vagy egy kisebb tölcséres fagylalthoz. A cukrosabb koktélok még magasabb kalóriatartalommal és hizlaló hatással bírnak. Emellett az alkoholfogyasztás növelheti az étvágyat és dehidratálhatja a testet.

alkoholfogyasztás diéta alatt

A kulcsfontosságú tényező az, hogy helyesen csináld, és tarts ki a tervezetted szerint! Ne korlátozd magad rövidtávú diétákkal, hanem inkább próbálj meg életmódváltást elérni. Egy jó kiindulási pont lehet egy több hetes diéta, amelyet követve lassan és fokozatosan változtasd meg az étrended és mozgási szokásaidat. Ez az ésszerű táplálkozás és mozgásprogram segít abban, hogy tartósan és fokozatosan érj el eredményeket.

Tekintse meg kínáltunk:

– Technogym, Life Fitness, Cybex, Precor futópadok

– Technogym, Life Fitness, Tomahawk, Precor, Schwinn szobabiciklik

– Technogym, Life Fitness, Precor elliptikus trénerek

– Technogym, Life Fitness, Precor, Stair Master taposók

 

Tetszik? Oszd meg!