állóképesség-javítása-edzőtermi-gépekkel

Gondolkodsz az egészségesebb életmód bevezetésén és a rendszeres testmozgás beiktatásán a jövő évben? Ismerkedj meg az edzőtermi gépekkel is! A kardióedzés alapja minden mozgásformának, ezért érdemes beilleszteni az edzéstervedbe. De tisztában vagy az edzőtermi gépek legfontosabb funkcióival?

Amikor elhatározzuk, hogy rendszeresen mozogni kezdünk, sokan személyi edző segítségét veszik igénybe. Azonban a legtöbben interneten található edzéstervek alapján kezdenek neki a mozgásnak, és felkeresnek egy edzőtermet. Az online terveknek az az előnye, hogy a személyi edző irányítja a célok eléréséhez szükséges gyakorlatokat és helyes kivitelezést, valamint hasznos információkat nyújt az edzőteremben található gépek használatához. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az öt legfontosabbat.

Használd a quick start funkciót!

Az edzőtermi gépek között (mindegy, hogy Life Fitness vagy Technogym) a futópad kiemelkedően népszerű, azonban kevesen ismerik a helyes indítási módot. Gyakori hiba, hogy sokan csak felugranak a futópadra, elindítják, és fokozatosan növelik a tempót. Ez azonban nem optimális sem a gép, sem a futó számára.

A futópadon való edzést mindig a gép széléről indulva kezdjük. A Quick Start gomb megnyomásával könnyedén, felesleges terhelés nélkül indul el a futópad. Általában ezek a gépek 0,8 km/h sebességgel kezdenek, ami könnyen felvehető, majd a tempót és a dőlésszöget személyre szabhatjuk.

Haladj lépésről lépésre!

Minden egyes ember genetikai öröksége egyedi, így érdemes fokozatosan növelni az edzések intenzitását. A futópad használatakor a megfelelő sorrend a következő: kezdjük a bemelegítéssel, kövessük séta, kocogás, majd futás sorrendjét. Túl gyors és intenzív edzés feleslegesen terhelheti a szervezetet, ezért ajánlott inkább lépésről lépésre, napról napra növelni a sebességet és a megtett távolságot.

Felejtsd el az előre beállított programokat!

Az összes Technogym és Life Fitness használt kondigép is már rendelkezik előre beállított programokkal. Ugyanakkor a szakértő gyártók inkább egyetlen manuális programot alkalmaznak gépeik esetében az utóbbi időben. Ennek fő oka az, hogy mindenki számára nem megfelelőek az azonos előre beállított programok. Az izmok és ízületek különböző idő alatt melegszenek be, a szervezet számára különböző sebesség ideális, és eltérő távolságok után érezzük a fáradtságot, szükség lehet kis pihenésre.

Az előre beállított programok leginkább csoportos, vezetett edzések esetén mutatnak értéket, ahol több gépet egyszerre használnak. Azonban ezek a helyzetek elég ritkák.

Szabd egyénire az edzést!

Az egyéni edzéseknél előnyös a manuálisan beállított program használata, mivel ezzel lehetőség nyílik a sebesség személyre szabására a fáradtsági szint és az egyéni igények alapján. Ezáltal a mozgás teljesen testre szabható.

Fogyókúrához nem elég a kardiógép!

A többség, akik edzésbe kezdenek, általában a fogyásra koncentrálnak. Ennek érdekében sokan hosszú időt töltenek kardiógépeken. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az edzés önmagában nem elegendő a hosszú távú fogyáshoz. Hiába bírtokoljuk és használjuk a legmodernebb Life Fitness és Technogym gépeket, mindig figyelembe kell venni, hogy az illető férfi vagy nő, hány éves, milyen étrendet követ, milyen munkát végez, hány alkalommal, mennyi ideig és milyen típusú sportot űz.

Igyunk napközben lassan felszívódó szénhidrátokat, mivel ezek stabilan tartják a vércukorszintünket, elkerülve a hirtelen ingadozásokat. Ennek eredményeként elkerülhetjük az éhes pillanatokat, és biztosítjuk az egyensúlyt az energiaszintünkön, elkerülve a fáradtságot és az ingerültséget.

Ha kifejezetten fogyás a célod, akkor mindenképp próbáld ki a professzionális spinning kerékpárokat is az edzőtermi gépek közül.

Tekintse meg kínáltunk:

– Technogym, Life Fitness, Cybex, Precor futópadok

– Technogym, Life Fitness, Tomahawk, Precor, Schwinn szobabiciklik

– Technogym, Life Fitness, Precor elliptikus trénerek

– Technogym, Life Fitness, Precor, Stair Master taposók

Tetszik? Oszd meg!