5 bevált tipp edzésterv helyett

Bár számtalan tanulmány, cikk és ajánlás szól arról, hogy a sport mennyire egészséges, mégis kevesen vannak akik a mindennapi rutinban helyett szánnak a mozgásnak. Ha pedig végre megszületik az elhatározás, hogy holnaptól futni/biciklizni/kondizni fogok, akkor is azonnal egy részletes és hetekre lebontott edzésterv után kutatnak. Pedig a sportolásnak egyetlen kulcsa van: csinálni kell. 

Természetesen jók az edzéstervek, és nyilván szükség van rájuk, ha fejlődni, izmosodni szeretnénk, vagy jobb erőnlétre szeretnénk szert tenni. A kezdetek kezdetén, amikor egyáltalán arról van szó, hogyan kezdjünk neki, hogyan iktassuk a mindennapokba és egyáltalán mit sportoljunk – akkor viszont még teljesen felesleges.

5 bevált tipp edzésterv helyett

Adunk inkább 5 bevált tippet, amelyekkel könnyebben és egyszerűbben szoktathatod magad a rendszeres sportoláshoz.

1. Keresd az élvezetet a sportban!

Az egyik legnagyobb hiba, amit csak a sportoláskor elkövethetsz, ha nem az egyéniségednek, erőnlétednek megfelelő sportágat választasz. Próbálj ki több lehetőséget és keresd meg azt, amelyik élvezetet okoz. Ha a mozgáshoz jó élmények kapcsolódnak, akkor nem lesz megerőltető, hogy elkezd és sokkal szívesebben űzöd majd.

Edzés elliptikus tréner használatával

Edzés elliptikus tréner használatával

2. A sportolást alakítsd a megszokott életviteledhez, ne fordítva!

Sokan gondolják – tévesen, hogy a sportolás miatt a korábban megszokott életüket kell felborítani, és gyakori probléma, hogy nehezen tudnak nap 1 óra szabadidőt találni a zsúfolt mindennapokban. Ez nem is csoda, általában mindenki reggeltől estig be van táblázva feladatokkal. A legjobb ezért, ha nem a megszokott napirendedet borítod fel, hanem azon kívül keresel magadnak egy-egy órácskát, amit sportolásra fordíthatsz. Sok konditerem már hajnalban nyit és késő estig nyitva tart, ennél azonban talán egyszerűbb, ha otthonra szerzel be egy edzőtermekben is használt futópadot, szobabiciklit, spinning kerékpárt, elliptikus trénert vagy taposógépet. Így akár a kedvenc filmed közben, vacsorafőzés alatt, késő este vagy kora hajnalban is tudsz edzeni. Így a mindennapi rutinod sem borul fel, mégis szánsz időt a mozgásra is.

otthoni spinning kerékpár

 

3. Kis lépésekben haladj!

Amikor megszületik az elhatározás: holnaptól rendszeresen edzeni fogok, sokan esnek a kezdeti hatalmas lendület áldozatául. Már az első edzésen is túl sokat vállalnak, másnap persze izomláztól szenvednek, túlságosan kifáradnak és megerőltetik magukat. Érdemes ehelyett inkább az első edzésen is visszafogni magunkat, és lépésről lépésre haladni, mindig egy kicsit többet vállalni. Például ha a futást választottad, akkor kezd az elején 10 perccel, aztán naponta növeld 1-1 perccel az edzésidőt. Vagy kezdheted 30 perc sétával is, és folyamatosan emelheted a séta sebességét a futópadon. Ha apránként haladsz, motiválhat, hogy napról napra többet teljesíts, közben nem erőlteted meg magad és a szervezeted is könnyebben szokik hozzá a terheléshez.

Útmutató a formás fenékhez, szobabicikli, taposógép, elliptikus tréner, futópad

Útmutató a formás fenékhez, szobabicikli, taposógép, elliptikus tréner, futópad

4. Tervezd be előre!

A hetente 2x futni fogok típusú elhatározások nem eléggé konkrétak és nem motiválnak kellőképpen. Tanácsos ezért inkább a heti edzéseket előre betervezni a naptárban. Ha már előző héten látod, hogy melyik napokra és mikorra írtad be az edzéseket, akkor azok köré szervezeted a nap többi feladatát, könnyebben tartható a terv és téged is megnyugtat, ha tudod, mikor mi fog történni.

találj időt az edzésre

5. Próbáld ki a reggeli edzést!

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a reggeli edzést több okból is érdemes kipróbálni és nem csak azoknak ajánlott, akik nap közben vagy este már nem érnek rá mozogni. A reggeli edzéssel ugyanis biztosíthatod, hogy energikusan induljon a nap, ilyenkor az edzőtermekben is kevesebben vannak. Sőt, mire a többiek felébrednek te már a edzést le is tudtad, így az egész nap a rendelkezésedre áll, hogy mással foglalkozz.

reggeli edzés használt futópad

Próbáld ki az otthoni edzést!

Szerezz be hozzá egy professzionális, használt futópadot, szobakerékpárt vagy elliptikus trénert az eredeti ár töredékéért »

Tetszik? Oszd meg!