futás használt futópad Technogym Life Fitness

Eleged van abból, hogy már egy nagyobb lépcsőzés vagy egy könnyed sporttevékenység közben is simán kifulladsz? Akkor itt az ideje növelni az állóképességedet, ami után nemcsak az edzéseket bírod majd jobban, hanem a hétköznapokon is sokkal energikusabb leszel. Ehhez mutatunk most neked 3 szuper gyakorlatot, amelyeket akár otthon is könnyedén elvégezhetsz egy futópadon.

1. Állóképesség fejlesztő futás kezdőknek

Ha már idejét sem tudod, hogy mikor sportoltál utoljára, akkor mindenképpen érdemes az alapoktól kezdeni az állóképesség növelését. Ezen a szinten olyan könnyed, aerob gyakorlatok a leghasznosabbak, amelyeket a maximális pulzus 65-75%-a közötti zónájában végzel.

A bemelegítést még az alacsony intenzitású sporttevékenységek esetén sem szabad kihagyni. Egy könnyed otthoni edzés előtt például célszerű 5-10 perc intenzív sétával kezdeni a futópadon.

Ha elérted az „üzemi hőmérsékletet”, akkor szép lassan válts át egyenletes kocogásra, aminek a tempóját tartsd meg 30-60 percen át megszakítás és pihenő nélkül. Ezt az edzést célszerű heti 2-3 alkalommal megismételni, amelyre otthon szinte bármikor kényelmesen szakíthatsz időt.

edzés használt futópad

2. Otthoni állóképességnövelő futás haladóknak

Ha kevésnek érzed a kezdő gyakorlatokat, vagy már alapból egy komolyabb edzettségi szintről szeretnéd még tovább növelni az állóképességedet, akkor számodra az intervall futás tökéletes megoldás.

A néhány perces bemelegítő kocogás után itt már nem egyenletes tempóban futsz majd, hiszen az intenzitási szintek végig változnak az edzés során. A „pihenő fázisban” a miximális pulzusnak csupán a 65%-án célszerű dolgozni a futópadon, míg az „intenzív szakaszban” ugyanez az érték már eléri a 85%-ot.

Hogyan váltogasd a gyakorlatokat? Az első hetekben a munka és a pihenés arányát 1:3 részben oszd fel. Ezt a későbbiekben visszaszoríthatod 1:2-re is, ami lényegében azt jelenti 5 perc intenzív futást, 10 perc lazább kocogás követ. Az arányokat a futópad segítségével természetesen mérheted távolságban is, így az 500 méter futás után 1 kilométer kocogás következik. Ha szeretnél látványos eredményeket elérni, akkor legalább 3, de inkább 5-7 kilométeres távokat célszerű teljesíteni.

Hozd ki magadból a maximumot, válaszd ki a tökéletes használt futópadot a Használt kondigépek Life Fitness és Technogym futópad kínálatából »

Technogym Excite 700 használt futópad

Technogym Excite 700 futópad

Life Fitness Inspire 95 T használt futópad

Life Fitness Inspire 95 T futópad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Állóképesség fejlesztő gyakorlatok a csúcsteljesítmény eléréséhez

Ezeket a gyakorlatokat már csak azoknak ajánljuk, akik magasabb szív- és érrendszeri állóképességgel rendelkeznek. A legintenzívebb edzések otthoni megkezdése előtt ne hagyd ki az előző két szintet, hiszen itt már igen komoly sprintek várnak rád.

A futópadozáshoz ezúttal is az intervall módszert ajánljuk, viszont az intenzív szakaszt itt már a maximális pulzus 95%-án végzett sprintek jelentik, míg a pihenőket lazább futógyakorlatok. Éppen ezért az edzés előtt itt már egy magasabb színvonalú és hosszabb bemelegítésre lesz szükséged. A futópadozás után pedig semmiképpen ne hagyd ki a nyújtást, hiszen enélkül az izmaid megmerevedhetnek, görcsössé válhatnak.

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!