Szobabicikli vagy spinning bike? - Segítünk dönteni!

Amikor valaki kardió edzéseit tervezi és vonzónak találja a tekeréssel járó fogyást és zsírégetést, el kell döntenie, hogy a szobabicikli vagy a spinning bike szolgálja jobban céljait. Megpróbáljuk összefoglalni, hogy melyik berendezést mire szolgál, hogyan működik.

A szobabicikli, ahogyan a nevéből is következik, elsősorban otthoni, vagy edzőtermi használatra való. Használatával erősítheted a láb és a fenék izmait, segíti a fogyást és jó kondíciót eredményez. Ezzel szemben a spinning kerékpár az országúti kerékpározás tökéletes szimulálására szolgál és csúcsteljesítményre készteti a sportolókat. Elmondható, hogy míg a szobakerékpár nem professzionális edzésre való, addig a spinning kerékpár pont az élsport felkészülési edzése.

Most tekintsük át a két berendezés az előnyeit és hátrányait!

Elsődleges felhasználás

A szobabiciklit általános egészségügyi és fitnesz programokban használják. Azoknak a legmegfelelőbb, akik szeretnék javítani kardiovaszkuláris állapotukat, fogyni szeretnének és erősíteni, illetve formálni comb- és fenékizmaikat.

A spinning bike a csoportos fitnesz edzések eszköze, azok használják leginkább, akik sportszerűen kerékpároznak. Természetesen azok számára is megfelelő választás, akik nyáron sokat kerékpároznak kondíciójuk javítására, ők télen, rossz időben a szobában is ugyanazokat a mozdulatokat szimulálhatják vele.

A szobabicikli jó zsírégető

A szobabicikli jó zsírégető

Egyszerű használat

Mindkét berendezésről elmondható, hogy használatuk könnyű. Nem igényel speciális felkészültséget, a megfelelő bemelegítés után csak fel kell ülni rájuk és már lehet is tekerni. Aki valaha kerékpározott, annak természetesnek tűnik mindkét berendezés használata.

Sérülési kockázat

Bár mindkét berendezés alapvetően biztonságos, a spinning bike alacsonyabb sérülési kockázatú. Ez a technológiából következik. A forgó lendkerék mozgása, így mozgatása könnyebb, így kevésbé terheli az ízületeket.

Ugyanakkor azok, akik intenzíven edzenek, általában gyorsabban tekernek és feltehetően a kerékpáron állva is hajtják, ez fokozhatja a sérülések kockázatát.

Ha egyszerűen a forgó kerékpárt ülésre és centrifugálásra használja, akkor a sérülési kockázata nagyon alacsony lesz. Amit leginkább a hátfájás okozza, ha az ilyen típusú ciklusoknál jobban összehúzódnak.

 Primo Fitness Life Fitness LifeCycle GX Group Exercise spinning kerékpár

Primo Fitness Life Fitness LifeCycle GX Group Exercise spinning kerékpár

Progressziós modell

A progressziós modell mindkét típusú kerékpár esetében meglehetősen hasonló. Mindkettőn növelheti az ellenállás szintjét, így az edzésprogram nehezebben teljesíthető. Ez arra készteti az izmokat, hogy keményebben dolgozzanak és ezáltal segít erősíteni az erősítést. Minél nagyobb erőfeszítést kell az izmoknak kifejteniük, annál jobban fog működni a szíved, tehát ez szintén hozzájárul a szív- és érrendszeri fitnesz szintjének emeléséhez.

Amiben eltérnek, az az, hogy a spinnel lehetővé teszi hogy állva kerékpározz. A hagyományos szobabicikli nem (jó, lehet, de nagyon nehéz), ezért ha ezt az elemet szeretnéd beilleszteni edzéseidbe, úgy a spinninget kell választanod.

Nézd meg szobabicikli kínálatunkat!

Az izmok dolgoztak

Mindkét típus nagyjából egyformán erősíti az izmokat, amíg fel nem állsz. Ha csak a szokásos kerékpáros mozgásformával edzel, az izmok erősítése ugyanolyan. Ha azonban állva tekersz, akkor az alsótest izmait nagyobb erőfeszítésre készteted.

A szobabicikli és a spinning kerékpár egyaránt hatékony kardió eszköz

A szobabicikli és a spinning kerékpár egyaránt hatékony kardió eszköz

Kalóriaégetés

A kalóriaégetés az a tényező, amelyet figyelembe kell venni a szobabicikli és a spinning kerékpár összehasonlítása során. Általánosságban elmondható, hogy inkább több kalóriát égetsz el egy spinning kerékpáron, mert több izmot fog bevonni az edzésbe (ha felállsz), és mivel több energiát igényel a lendkerék meghajtásához.

A lendkerék meghajtása a spinning kerékpárban nehezebb, mint a szobabiciklinél, tehát minden edzés több energiát éget el. Ülő helyzetben azonban nincs különbség a kalóriaégetés során, tehát ha nem szeretnél állva tekerni, úgy nincs jelentősége, hogy melyik berendezést használod.

* * *

A szobabicikli és a spinning kerékpár közötti döntés kihívás lehet, de ha tudod, mit szeretnél elérni és milyen edzésprogramot akarsz elvégezni, akkor fentiek alapján már tudsz választani.

Tetszik? Oszd meg!