futópad otthoni használatra

Ha valaki futópad vásárláson töröd a fejed, akkor több célt is megfogalmazhatsz egyszerre. Célod lehet a kondíció erősítése, a fogyás és egészséged megőrzése. A felsoroltak mind fontosak, de most elsősorban a fogyással foglalkozunk. Lehetséges-e futópaddal hatékonyan testsúlyt csökkenteni?

A válasz nem kérdés, hisz határozott igen! Azonban nem mindegy, hogyan csináljuk.

Sok kutatás kimondja már, hogy a testsúly hirtelen csökkenése káros a szervezetre. A kontrollálatlan gyors fogyás éppolyan rossz hatással van szervezetünk általános állapotára, mint a túlsúly. Ügyelnünk kell arra, hogy a gyors fogyással ne sokkoljuk testünket.

A fő feladat a fokozatosság. A futópad hatékony eszköz, a futás jó hatással van a szervezetre, de ha nem fokozatos és megfontolt a használata, akkor ártunk szervezetünknek. Azok az izmok és ízületek, amelyeket nem terhelünk rendszeresen, nagyobb kockázattal járnak hirtelen terhelés esetén, és sérülést okozhatnak. Az kutatások azt mutatják, hogy hetente körülbelül 0,5-1 kilogramm, és havonta körülbelül 2-4 kilogramm súlycsökkentés jó hatással lehet a szervezetre, azonban ennél nagyobb súlycsökkentés már veszélyeztetheti az egészséget.

A beltéri futópad használatával kizárhatjuk az időjárás szeszélyeit

A beltéri futópad használatával kizárhatjuk az időjárás szeszélyeit

Hatékony fogyás futópad használatával

A futópad hatékonyabb lehet a szabadtéri futáshoz képest, mivel zárt térben használható, így testünk nem ki van téve az időjárás viszontagságainak. Mindegy, hogy a melyik márkát választjuk (Life Fitness futópadot vagy Technogym futópadot) az eső, szél vagy változékony időjárás nem zavarhat minket, és a futópad bármikor használható, függetlenül az időjárástól. Ezen felül, a modern futópadok számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a testterhelés ellenőrzését, valamint a testre nehezedő terhelés mértékének szabályozását.

Az intenzív mozgás, mint például a futás, lehetővé teszi a szervezetnek, hogy elégesse a bevitt kalóriákat, amelyeket energiává alakít át. Ha a futás során elégetett kalóriák mennyisége meghaladja a bevitt mennyiséget, akkor a szervezet elkezdi a zsírsejteket elégetni, hogy további energiát nyerjen. Ez a folyamat hozzájárulhat a fogyáshoz. A fogyás fenntartása érdekében fontos rendszeresen futni, hogy a szervezet folyamatosan elégesse a zsírt, és hogy az elégetett kalóriák száma meghaladja a bevitt kalóriák számát.

Futópad használatával hatékonyan fogyhatunk

Technogym, Life Fitness vagy Precor futópadok használatával hatékonyan fogyhatunk

A heti egy kilogramm súlycsökkenéshez nagyjából 7000 kalóriát kell elégetni a bevitt kalóriák számának csökkentése mellett. Ez napi átlagban kb. 1000 kalóriát jelent. A futópad használatával hatékonyan érhetjük el ezt a célt, különösen akkor, ha a korszerű futópadot választjuk, amely lehetővé teszi a kalóriafogyasztás pontos nyomon követését a kijelzőn keresztül.

A heti súlycsökkenéshez azonban nemcsak az edzés, hanem az étrend is fontos tényező. Az intenzív, testünk állapotához igazított edzések mellett figyelmet kell fordítanunk az étkezéseinkre is.

Étkezés a futópad napi használata mellett

Ahhoz, hogy fogyasszunk, napi szinten kalóriadeficittel kell szembesülnünk, azaz több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit bevisszük. A szervezetünk számára ideális célt jelenthet, ha napi átlagban 500-1000 kalóriával kevesebbet viszünk be, mint amennyit elégetünk. Ugyanakkor azonban az egészségünkre is oda kell figyelnünk, hiszen az egyoldalú étrend és a nem megfelelő tápanyagbevitel ronthatja az ellenálló- és teljesítőképességünket.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészséges fogyás és a szervezet optimális működése szempontjából. Fontos, hogy a diétánk változatos legyen, tartalmazzon elegendő fehérjét és ásványi anyagot, valamint szénhidrátot és zsírokat is megfelelő arányban. A rendszeres edzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás egymást kiegészítve vezethetnek az eredményes fogyáshoz és az egészséges életmódhoz.

Az egészséges táplálkozás segíti fogyásunkat futópad használata mellett

Az egészséges táplálkozás segíti fogyásunkat futópad használata mellett

Az étkezési szokásainkat érdemes megtervezni, hogy megfelelően tápláljuk szervezetünket a fogyás érdekében. Az étrendünknek tartalmaznia kell több zöldséget és kevesebb szénhidrátot. A húsok közül az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk. Érdemes több alkalommal, kis adagokban étkezni, és folyamatosan figyelni a folyadékpótlást, különösen intenzív mozgás esetén. Ennek hiánya akár befolyásolhatja teljesítőképességünket is.

A futópad kiváló eszköz a súlycsökkentésre, de óvatosan kell vele bánni, mert az intenzív edzések könnyen károsíthatják a testet. Nagyon fontos, hogy fokozatosan emeljük az edzés intenzitását, és figyeljünk testünk jelzéseire, hogy ne terheljük túl azt. Az étkezésre is oda kell figyelni, hogy megfelelő tápanyagokat és kalóriamennyiséget vigyünk be. Azt is fontos tudni, hogy a tartós fogyás érdekében hosszú távú, fenntartható életmódváltásra van szükség, nem pedig azonnali eredményre.

Válogason a Technogym a Precor és a LifeFitness futópadok között!

használt futópadok

használt futópadok

Lehet más is érdekli!

Taposógépeket, szobabicikliket, elliptikus trénereket is talál nálunk.

Tetszik? Oszd meg!