kardióedzés használt taposógép

Amikor elkezdjük a kardioedzést, sokszor tanácstalanok vagyunk melyik kardiogépet használjuk. Futópad, szobabicikli, ellipszis tréner, taposógép talán a legismertebbek, de léteznek más fajta kardiogépek is amelyekkel hatásos eredményt érhetünk el. Legtöbben azért kezdik el a kardiózást, mert fogyni szeretnének. Te tudod melyik az 5 leghatékonyabb kardiogép, amellyel elérheted a célodat?

1. Futópad

Life Fitness használt futópadAz egyik leggyakrabban használt kardióeszköz a futópad. Hatékonyságát tekintve, ez kínálja a legtöbb lehetőséget tested terhelésére. A futás nagyon hatásos edzésforma, az egész testre hat. Minden főbb izomcsoportodat megmozgat, kalóriát éget, javítja az állóképességedet és fokozza a vérkeringést. A professzionális használt futópadon való edzés (a szabadtéri futáshoz képest) a flex-deck rezgéscsillapító rendszernek köszönhetően,  jobban kíméli az ízületeinket. Viszont még így is nagyobb terheslét jelent a térdnek, izületeknek, mint akár egy elliptikus tréneres vagy szobakerékpáros edzés.

Használata nagyon egyszerű – a modernebb Life Fitness és Technogym futópadoknál az edzés sosem lesz unalmas, mivel többféle beépített program közül választhatsz. Kezdőként, csak egyszerűen válaszd a manuális beállítást: mennyi ideig, milyen sebességgel, milyen emelkedőn szeretnél edzeni, majd menet közben a nyilak segítségével még mindig szabályozhatod az edzés ütemét.

 A változatos lehetőségeknek köszönhetően az edzést teljesen személyes igényeidre szabhatod, amely segít a gyors és hatékony fogyásban.

2. Szobabicikli

Technogym használt szobabicikli

A professzionális használt szobabicikli az egyik legkényelmesebb sporteszköz, amely kiválóan megdolgoztatja a láb és a fenék izmait. A szobabiciklin történő edzés, kiválóan alkalmas kalóriaégetésre (óránként akár 700 kalóriát is elégethetsz), amellett pedig szép formássá és szálkássá varázsolja az alsótest izmait. A látványos eredményekért azonban a megfelelő intenzitással kell dolgoznod. Nem elegendő az, hogy csak könnyedén tekersz, állítható szintekkel folyamatosan dolgoztatnod kell az izmokat. Használata ízületkímélőbb, mint egy futópados edzés.

A szobabicikliknek is létezik több fajtája, háttámlás, ülő, spinning… Legutóbbi cikkünkben már segítettünk, hogy  hogyan válaszd ki a megfelelő használt szobakerékpárt?

3. Taposógép

Technogym használt taposógép

A használt taposógép a szobakerékpárokhoz hasonlóan az alsótest izmait dolgoztatják meg a legkeményebben.  A nők körében talán ez a legnépszerűbb kardiogép. Ahhoz, hogy hatásos legyen az edzés viszont oda kell figyelni hogy helyesen végezzük a  gyakorlatot.  A legjobb pozíció a taposógépnél ha a törzsünk függőleges és legfeljebb az egyensúly megtartására használjuk a fogantyúkat. Ha meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat, még intenzívebbé válik a mozgás.  Próbáld csak ki mennyivel nehezebb! Amint támaszkodni kezdünk, csökken a láb terhelése, a pulzusunk pedig visszaesik. Térd- és egyéb lábízületi problémák esetén mindenképpen kérdezd meg kezelőorvosadat, hogy ajánlja-e a taposógép használatát. Próbálj ki különböző intervallumokat és egy hihetetlen edzésben lehet részed.

4. Ellipszis (elliptikus) tréner

Technogym használt ellipszis tréner, elliptikaA taposógéphez képest, a használt ellipszis tréner már kevésbé hatékony a zsírpárnák ledolgozására.  Legnagyobb előnye, hogy egyszerre mozgatja át az alsó- és a felsőtest izmait. Extra túlsúllyal küzdenek, vagy rehabilitációs esetén kifejezetten ajánlott, mivel nem terheli meg annyira  az ízületeket. A sétáláshoz vagy a futáshoz hasonlóan stimulálja a szervezetet, ám mivel folyamatosan vezeti a lábat, így kevesebb erőhatást gyakorol rá. Kevesebb mozgáskoordinációt igényel, mint a futás, így biztonságosabb is annál. Mindeközben a rendelkezésre álló karok a felsőtestet is megdolgozhatják. Ezt nem kötelező használni, lehet a karokat mozdulatlanul is tartani a fogantyúkon.

Tökéletes eszköz a testsúlycsökkentéshez, könnyedén el lehet érni vele az ideális pulzushatárt. Alacsony és mérsékelt intenzitású edzés kivitelezéséhez a legtökéletesebb. Az ellipszis tréneren végzett intenzív edzések hatására ráadásul igen gyorsan javul a szervezet állóképessége.

Emiatt azonban fontos, hogy amikor a szervezeted már teljesen megszokja az adott terhelési szintet, akkor növeld az edzések tempóját, hiszen csak így tudsz majd gyorsan és eredményesen fogyni

“Tudósok megállapították, hogy a futószalagon történő séta vagy futás során, a biciklivel összehasonlítva, 40%-al magasabb az energiakiadás.”

5. Kevésbé ismert, de annál hatékonyabb kardiogépek: wave, top, crossover

A professzionális Wave három dimenziós mozgásra késztet, ami nagyon hatékony és ráadásul élvezetes. Használata 30% több kalóriát éget el, mint az elliptikus tréneré. A használt wave elsősorban a láb és a fenék izmait formálja, a koordinációs érzéket fejleszti. 

A top a felsőtest forgató edzése kondíciódat, izomerődet, állóképességedet, valamint a külsődet egyaránt fejleszti. Segítségével bevonhatók és edzhetők specifikus izomláncok a forgó fogantyúk pozíciójának, a forgókar magasságának, valamint a teleszkópos karok hosszának változtatásával.

A CrossOver egyesíti az összes kardiógép előnyét egyben. Használata egyszerű és élvezetes fejleszti a koordinációs érzékét és a stabilitását. Bármilyen szintű edzéshez megfelelő. Használatával olyan alsó és felső izomcsoportok terhelhetőek, amelyek más fitnessgépen nem.

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

 

Tetszik? Oszd meg!