A használt futópad egészséges használatáról

A szabadban történő futást vagy sétát utánzó fitnesz gépek, futópadok segítenek javítani a test edzettségét. A korszerű futópadokon digitális konzol található, számos állítási lehetőséggel. Így könnyen változtatható a sebesség, vagy a futópad lejtése. Csakhogy a futópad nem használható néhány fontos szempont figyelmen kívül hagyásával. Aki ezeket nem tartja be, könnyen rövid, vagy hosszú távon gyógyuló sérüléseket szerezhet.

A futópad beállításait meg kell tanulni!

Használat előtt mindenképpen ismerkedj meg az általad használt futópad beállítási lehetőségeivel. Használat közben már nincs lehetőséged arra, hogy kitapasztald, hogyan módosíthatsz a futópad sebességén, vagy a lejtés szögén. Természetesen, ha edzőteremben használod a futópadot, kérhetsz segítséget még az edzés megkezdése előtt, otthon azonban neked kell mindent megtanulnod.

Technogym használt futópad konzolja

Technogym futópad konzolja

Melegítsd be izmaidat, ízületeidet!

Mielőtt a futópadra lépsz, be kell melegítened. Végezz el 5-10 dinamikus nyújtást, amivel kilazíthatod izmaidat, ízületeidet. Nyújtás közben mozogj, járj körbe, miközben a lábemeléseket végzed. Forgasd körbe lábaidat előre és hátra, közben növeld a lábemelés magasságát. Ha így teszel, a lábadon található izmok és ízületek megfelelő állapotba kerülnek. Végezz karkörzéseket, karnyújtásokat is, hiszen a a felsőtestednek is megfelelő állapotba kell kerülniük.

Ne állj egyszerre a mozgó futófelületre!

Bemelegítés után lépj a futópadra, de ne egyszerre a mozgásban levő felületre. Fogd meg a korlátot, lépj a futófelület mellé. Csatold fel a biztonsági övet, ha van olyan a gépen. Ezután lépj a mozgó futófelületre, kezdj el azon sétálni.

Használt Technogym Excite és Life Fitness futópadokat kínálunk. Ha elolvastad ezt a posztot, válogass választékunkból!

Csak fokozatosan növeld a sebességet

Könnyű, pár perces bemelegítő sétával, kocogással kezd el az edzést a futópadon. Ez természetesen attól is függ, hogy milyen intenzitású edzést tervezel. Sétálj lassan, ha gyors futást tervezel. A bemelegítő séta, kocogás vége felé már növelheted a sebességet.

Próbálj természetes mozdulatokkal futni

A futópadon történő futás nem teljesen olyan, mintha a parkban futnál. Tarts a hátadat egyenesen, a vállaidat szélesen és nézz előre. Engedd el a korlátot, a karjaiddal segítsd a mozgásodat.

Figyelj a tested hidratáltságára!

Hidratáld a testedet edzés előtt, közben és után. A legtöbb futópadon találsz felszerelve palacktartót. Edzés előtt tölts meg egy palackot vízzel, tedd a tartóba, mielőtt elkezded a futóedzést. Edzés közben 10-15 percenként igyál. Természetesen ihatsz elektrodúsított italokat is, különösen ajánlott ez, ha egy óránál hosszabb edzés tervezel a futópadon.

Figyelj szervezeted hidratáltságára! Igyál vizet használt futópad használata közben.

Figyelj szervezeted hidratáltságára! Igyál vizet futópad használata közben.

Fuss rendszeresen és elég hosszú ideig!

A futópad használatánál figyelj arra, hogy az edzés megfelelő hosszúságú legyen. A szakemberek szerint a heti öt napon át végzett 30 perces kardióedzés csökkenti a betegségek kockázatát, a 60-90 perces edzések pedig hatékony súlycsökkentő hatásúak. Használj rövid időre kidolgozott edzéstervet, ha a futásod célja az egészséged megőrzése. Ha a célod a fogyás, válaszd a hosszabb edzésidőt.

Ha lejössz a futópadról, még nem ért véget az edzés!

Ha befejezted a futás, végezz statikus nyújtást. Nyújtsd az egész testedet, hogy izmaid megfelelően lazák legyenek és elkerült az izomfeszülést és fájdalmat. Fokozottan ügyelj a láb ízületire és a térdszalagokra, a lábikrákra és a fenékizomra. Állj egyenesen, majd hajolj előre és érintsd meg a talajt. Ha így teszel, akkor ezeket a területeket egyszerre tudod nyújtani. Feküdj le kézenállásba, a kezeidet tartsd a talajon vállszélességben, nyújts ki a lábaidat. Ezután nyújtsd ki a karjaidat és emeld fel a csípődet. A nyújtó gyakorlatokat ismételd meg néhányszor.

Végezz statikus nyújtó gyakorlatokat használt futópad használata után!

Végezz statikus nyújtó gyakorlatokat futópad használata után!

*  *  *

A futópad segítségével végzett edzés növeli a test edzettségét, a szervezet általános jó állapotát. Javít az állóképességen és segít a fogyásban. Mint minden más edzést, ezt sem szabad azonban felelőtlenül, bemelegítés és levezetés nélkül, a test fiziológiai állapotának figyelmen kívül hatásával végezni. Ha azonban ezekre odafigyelsz, akkor – ha elég kitartó is vagy – hamarosan látványosan javul fizikai állapotod.

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!