taposógép vagy lépcsőzőgép

Elsőre azt gondolhatjuk a taposógép és a lépcsőzőgép ugyanaz, ránézésre se látunk nagy különbséget ha először megpillantjuk. Valójában azonban igen is van különbség a két kardiógép között. Ahogy a két említett szót, úgy magukat az eszközöket is számtalanszor nevezik meg tévesen. A taposógépet sokszor nevezik lépcsőzőgépnek és fordítva. Nézzük melyek a legfőbb különbségek, hogy mindenki könnyedén eldönthesse taposógép vagy lépcsőzőgép számára a jó választás?

A legalapvetőbb különbség a két sporteszköz között ahogy a nevéből is következtethetünk rá, hogy a amíg taposógépen apróbb taposó mozdulatokat végzünk, a lépcsőzőgépen a lépcsőzés mozgásformáját utánozzuk. Itt valójában lépegetnünk kell a lépcsőfokokon, míg a taposógépen egy lábtartóban tartva a lábat nyomjuk lefelé folyamatosan a pedálokat.

Mikor válaszd a taposógépet?

A taposógép egy egyszerűbb eszköz, mellyel lényegében a járást lehet imitálni, de kissé intenzívebben, kisebb lépésekkel, mint ahogy a sétáláskor megszokhattuk. Használatakor nem emeljünk magasra a lábunkat. Valamivel kisebb megterhelést jelent a térd-és bokaízületeknek. A gyakorlat közben talpunk végig érintkezik a pedállal így nincs „becsapódás” mint futáskor, ezáltal sokkal kíméletesebb ízületeink számára. Emiatt akár azok is bártan használhatják, akiknek kisebb térd- vagy bokaízületi panaszai vannak.

stairmaster taposógép

Stairmaster taposógép

A taposógépen lépcsőzni könnyebb, mint valódi lépcsőket megmászni. A nehézségi szint több fokozatban állítható. A professzionális taposógépek mindegyikében már megtalálható a beépített pulzusszámérő. A taposógép a vádli erősítésére is használható.

Precor taposógép

Tipp: ha taposás közben végig leszorítjuk a sarkunkat, kíméljük a térdízületet és kifejezetten a problémás testrészeket (comb, fenék) edzi.

Mire kell figyelni taposógépes edzés közben?

  • soha ne eddzünk rajta előre dőlve, görnyedt háttal
  • ne támaszkodj a kezedre, mert így a láb izmai nem dolgoznak olyan erőteljesen, a kapaszkodót csak a stabilitáshoz használd

A lépcsőzőgép előnye

A lépcsőzőgépes edzés nagyobb terhelést jelent, ezáltal az ízületekkel kevésbé kíméletes, viszont a farizmot és a comb izmait is erősen munka alá vonja. A lépcsőzőgépnél, ahogy a neve is mutatja, a lábat emelni kell, mintha lépcsőn haladnánk felfelé.

Technogym és Life Fitness lépcsőzőgép

Lépcsőzőgép

A másik géphez képest a talp nagy utat tesz meg. A taposógépek egyszerűbbek, míg a lépcsőzőgépek mutatnak némi hasonlóságot az elliptikus trénerekkel.

Bonyolultabb, erősebb kialakításuk van, méretre természetesen nagyobbak a taposógépeknél. Vannak olyan gépek, melyekről első ránézésre nehéz eldönteni, hogy melyik is a kettő közül, de használatuk egyértelműen eldönti a kérdést.

Mivel két gép máshogy hat, így azzal azért tisztában kell lenni, hogy a magasra emelős vagy a taposós változatra van-e szükségünk.

Technogym használt taposógép

További taposógépek a Használt kondigépek kínálatában>>

Tetszik? Oszd meg!