A futópad rendszeres használatával hatékonyan küzdhetünk a túlsúly ellen

Ha valaki futópad vásárlására adja a fejét, az több célt is megfogalmazhat egyszerre. Cél lehet a fogyás, a kondíció erősítése és egészsége megőrzése. Mindhárom cél fontos, most azonban elsősorban a fogyással foglalkozunk. Lehetséges-e hatékonyan küzdeni a futópaddal a testsúly csökkenésért?

Még mielőtt bármit is írnánk, a válasz határozott igen! Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy nem mindegy, milyen módon fogunk hozzá és hogyan csináljuk.

Számos kutatás megállapította már, hogy a testsúly hirtelen csökkenése károsan hat a szervezetre. A gyors, kontrollálatlan fogyás éppolyan rossz hatással van szervezetünk általános állapotára, mint a jelentős túlsúly. Ez persze csak látszólag ellentét, hiszen a túlsúly ellen fogyással és rendszeres mozgással tehetünk legtöbbet, de ügyelnünk kell arra, hogy a gyors fogyással ne sokkoljuk testünket.

A fő szempont a fokozatosság. A futópad hatékony eszköz, a futás jó hatással van a szervezetre, de ha nem fokozatos és megfontolt a használata, akkor ártunk szervezetünknek. A terheléshez nem szokott izmok, ízületek hirtelen terhelése balesetveszélyes és sérüléssel járhat. A kutatások azt támasztják alá,hogy heti 0,5-1 kilogramm, illetve havi 2-4 kilogramm súlycsökkenés jó hatással van a szervezetre, az ezen felüli azonban már veszélyezteti az egészséget.

A beltéri futópad használatával kizárhatjuk az időjárás szeszélyeit

A beltéri futópad használatával kizárhatjuk az időjárás szeszélyeit

Hatékony fogyás futópad használatával

Mindenekelőtt fejtsük meg, miért hatékonyabb eszköz a futópad a szabadtéri futásnál. Elsősorban azért, mert a zárt térben elhelyezett futópad használata során testünk nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Nem zavar minket eső, szél, változékony időjárás. A futópad télen-nyáron azonos körülmények között használható. A másik előnye, hogy a korszerű futópad rendelkezik számos olyan eszközzel, amelyek segítségével kontrollálható szervezetünk terhelése, de szabályozható a testet érő megterhelés mértéke is.

Az intenzív mozgás során a szervezet kalóriát éget, hogy energiát nyerjen és képes legyen elégetni a zsírt. Ha a futás során elégetett kalória mennyisége meghaladja a bevitt mennyiséget, akkor a szervezet elkezdi a zsírégetést, hogy ezzel energiához jusson – elkezdődik a fogyás. Ha azt szeretnénk, hogy a fogyás folyamatos legyen, akkor rendszeres futással kell késztetnünk a szervezetet a zsír elégetésére.

Futópad használatával hatékonyan fogyhatunk

Futópad használatával hatékonyan fogyhatunk

Heti egy kilogramm fogyás eléréséhez nagyjából 7000 kalóriával többet kell elégetnie szervezetünknek a bevitt mennyiségnél. Ez napi 1000 kalória. Ebben nyújt segítséget a futópad. Különösen a korszerű futópad, amellyel a kijelzőn nyomon is tudjuk követni a test által felhasznált kalóriamennyiséget.

Ahhoz, hogy ezt a célt teljesíteni tudjuk, naponta kell végeznünk intenzív, de testünk edzettségéhez, általános állapotához igazított edzéseket. És figyelnünk kell az étkezésre!

Étkezés a futópad napi használata mellett

Feljebb szó volt arról, hogy napi ezer kalóriával kell szervezetünknek elégetnie a bevitt mennyiségnél ahhoz, hogy eredményes legyen a fogyás. Ugyanakkor azonban arra is figyelnünk kell, hogy az egyoldalú táplálkozással, a nem megfelelő fehérje és ásványi anyag bevitellel ronthatjuk szervezetünk ellenálló- és teljesítő-képességét.

Az egészséges táplálkozás segíti fogyásunkat futópad használata mellett

Az egészséges táplálkozás segíti fogyásunkat futópad használata mellett

A táplálkozást meg kell tervezni. Több zöldséget kell fogyasztanunk és kevesebb szénhidrátot. Húsokból az alacsony zsírtartalmúakat kell fogyasztanunk. Arra is figyeljünk, hogy lehetőleg naponta többször, kis adagokra bontva táplálkozzunk. Fontos a folyadék-háztartásra is figyelni, hiszen az intenzív mozgás során testünk folyadékleadása is nő.

A futópad kiváló eszköz azoknak, akik fogyni szeretnének, de nem szabad meggondolatlanul használni. Figyelni kell a fokozatosságra, testünk állapotára és az étkezésre. Ne gyors eredményre, hanem tartós fogyásra törekedjünk!

Tetszik? Oszd meg!