Győzd le az izomlázat!

Az izomláz olyan izomfájdalom, amely erős testmozgás után keletkezik. Ha a futópad, elliptikus tréner, taposógép vagy szobabicikli használat során indokolatlanul, felkészületlenül túledzettük izmainkat, azok fáradása izomláz formájában jelentkezik. Ez egy kellemetlen fájdalom, de megelőzhető!

Az izomlázat nagyrészt a megerőltetés során szerzett apró, az izomrostokban keletkező szakadások okozzák. Emellett az izmok megduzzadnak, begyulladnak. Az izomláz tehát nem klasszikus láz, sokkal inkább az izmok húzódását, érzékenységét jeleni.

Korábban azt gondolták, hogy az izomlázat az izmokban túltermelődő tejsav okozza, mára azonban kiderült, hogy ez nem így van. Tejsav az élsportolók izomzatában rendszeresen termelődik és nem okoz problémákat, másrészt a tejsav a mozgásban levő izmokban termelődik és gyors a lebomlása, míg az izomláz akár egy-két nappal a mozgás után is jelentkezhet.

Mi okozza az izomlázat? - futópad, taposógép, szobabicikli, elliptikus tréner

Mi okozza az izomlázat?

  • – az izmok oxigénhiánya
  • – az izmok rossz vérellátottsága
  • – tápanyaghiány
  • – felszaporodó anyagcseretermékek
  • – savas környezet

A fentiekből kitűnik, hogy az izomláz kialakulásához nagy köze van a szervezet keringésének is, hiszen az oxigén- és tápanyaghiány, vagy az izmokban felszaporodó anyagcseretermékek az elégtelen keringésnek (nem érkezik elég, illetve nem szállítódik el időben) is „köszönhető”.

Az izomláz kezelése

Az izomláz természetesen magától elmúlik, ha pihentetjük az érintett izomzatot, de arra számíthatunk, hogy amint újra futópad, szobabicikli, taposógép vagy elliptikus tréner használatával szeretnénk edzettségünket növelni, újra megjelenik. Hiába tehát a fájdalom, az izomlázat kiváltó mozgás a kezelés egyik módja! Ha ugyanis ugyanazt a mozgás végezzük, akkor ahhoz hozzászokik a szervezetünk, az izomláz elmúlik és nem is jön vissza!

A masszázs és a meleg borogatás jó hatással van az izomlázra!

A masszázs és a meleg borogatás jó hatással van az izomlázra!

Az izomlázas izmoknak jót tesz a meleg, megnyugtatja az izomrostokat és vérbőséget okoz. Sokat segít ezért a szauna használata, a meleg vizes borogatás és a forró fürdő, de a hideg-meleg váltózuhany is. Sokat javít az izmok állapotán az óvatos masszázs, sok folyadék fogyasztása pedig segít a felhalmozódott salakanyagok kitakarításában.

Hogyan előzhető meg az izomláz?

Semmiképpen sem azzal, hogy nem sportolsz! Pont azzal teszel legtöbbet az izomláz kialakulása ellen, ha rendszeresen sportolsz, ha izmaid hozzászoknak a nagyobb megerőltetéshez. De természetesen itt sem szabad elfelejteni néhány alapvetést!

Ha még kezdő vagy, mindenképpen készíts magadnak edzéstervet! Ha már nem vagy kezdő, akkor tudod, hogy edzésterv fontos a futópad, a szobabicikli, a taposógép vagy az elliptikus tréner használatához. Edzésterv hiányában a kezdő sportolók nagyon gyakran erőltetik túl az izmaikat, ami nem csupán izomlázat, de az izmok károsodását is okozhatja. Az edzéstervet lépésről lépésre kell felépíteni, fokozatosan emelve a terhelést. Fontos, hogy iktass be pihenőnapokat, hiszen még az edzett izmoknak is szüksége van regenerálódásra.

Az edzés előtti bemelegítés és az edzés utáni levezetés csökkenti az izomláz kialakulásának kockázatát

Az edzés előtti bemelegítés és az edzés utáni levezetés csökkenti az izomláz kialakulásának kockázatát

Fontos, hogy edzés előtt melegíts be. Ezzel segíted az izmok és az ízületek felkészülését a megerőltetésre. Végezz nyújtásokat edzés előtt és után is. Edzés után fontos a levezetés is. Edzés közben figyelj az egyenletes terhelésre, fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot. A sportoló szervezetének szüksége van a megfelelő tápanyagokra, ezért ügyelj táplálkozásodra is.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogj, sportolj. Ha ezt okosan teszed, akkor növeled szervezeted ellenálló-képességét, immunrendszeredet, egészséges szinten tudod tartani a zsírok és izmok arányát. Röviden: egészséges leszel. De figyelj szervezeted épségére is!

Kattints Technogym és Life Fitness használt futópad kínálatatunk megtekintéséhez

Tetszik? Oszd meg!